KAOS U KIJEVU

FOTO: ČAK 100.000 UKRAJINACA NA ULICAMA Policija zgradu vlade branila suzavcem i pendrecima

Veliki prosvjedi u Ukrajini zbog nepotpisivanja sporazuma o pridruživanju Europskoj uniji
 AFP

Više od 100.000 ljudi prosvjedovalo je danas u glavnom gradu Ukrajine protiv odluke vlade da pod ruskim pritiskom ne potpiše sporazum o pridruživanju s Europskom unijom. Opozicijski lideri prosvjed su nazvali najvećim nakon narančaste revolucije 2004. godine.

Policija je upotrijebila suzavac kako bi spriječila prosvjednike da probiju kordon pred zgradom vlade, prenio je BBC. Na ulice Kijeva izašle su cijele obitelji s djecom, a prosvjednici su nosili ukrajinske zastave i transparente s natpisom “Volim EU”, “Ukrajina je dio Europe”, “Želim živjeti u Europi”. Istodobno je u Kijevu održan protuprosvjed u znak podrške vladi, no on je okupio bitno manje ljudi, oko 10.000.

Od raspada SSSR-a Rusija nastoji Ukrajinu zadržati u svojoj sferi utjecaja. Iako se očekivalo da će Ukrajina s EU potpisati sporazum o priključivanju Uniji na summitu istočnog partnerstva u Vilniusu 28. i 29. studenoga, ukrajinska vlada je u četvrtak iznenada objavila da odustaje od sporazuma.

Oporba je to odmah žestoko osudila, a bivša premijerka Julija Timošenko u petak je pozvala sve Ukrajince na prosvjed. EU je izrazila žaljenje, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin optužio EU da je ucjenjivala Ukrajinu da potpiše taj sporazum.

Sve se to događalo u tjednu kad je Ukrajina obilježavala 80. godina od velike gladi 1932. - 1933., kad je zbog prisilne sovjetizacije umrlo najmanje dva milijuna Ukrajinaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:02