MARSEILLE

FOTO: ČETIRI HRVATSKA DRŽAVLJANA IZ ŽARIŠTA EPIDEMIJE KORONAVIRUSOM STIGLA U FRANCUSKU Odmah po dolasku stavljeni su u izolaciju

Francuski zrakoplov s 250 Europljana koji je poletio iz Wuhana, središta epidemije koronavirusa, sletio je u nedjelju u vojnu bazu kod Marseillesa
 AFP

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) potvrdilo je u nedjelju da su iz Kine na jug Francuske stigla četiri hrvatska državljana koji će prije povratka u Hrvatsku ondje provesti 14 dana u izolaciji.

Francuski zrakoplov A380 s 250 Europljana iz Wuhana, središta epidemije koronavirusa, sletio je u nedjelju u vojnu bazu kod Marseillesa.

Hrvatski državljani, zajedno s drugim putnicima, boravit će dva tjedna u izolaciji. Po isteku izolacije, putnici će biti vraćeni u matične zemlje, osim onih kod kojih bi se eventualno pojavili simptomi koronavirusa, priopćio je MVEP.

Francuske vlasti su ranije objavile da će dio putnika, posebno Francuzi biti u karanteni u odmorištu Carry le Rouet blizu Marseillea i u centru za obuku vatrogasaca u Aix-en-Provenceu, no hrvatski veleposlanik u Francuskoj Filip Vučak danas nam nije mogao potvrditi gdje će točno biti smješteni Hrvati.

"Kolega se prije pola sata čuo s hrvatskom državljankom koja je došla u Francusku iz Kine. Rekla je da se svih četvero Hrvata još uvijek nalaze u vojnoj bazi u blizini aerodroma i čekaju na razmještaj. Nastala je velika zbrka jer su neki odlučili odmah otići u svoju zemlji, a neki su odlučili ostati. Naši će ostati. Osim toga, neki od tih 250 osoba su još uvijek sumnjivi pa treba provesti detaljne preglede da se otklone sve sumnje", rekao nam je Vučak večeras oko 20 sati.

Nikome pa ni diplomatskim predstavnicima nije dopušteno dočekati putnike, osim nadležnim francuskim službama. Tijekom izolacije neće biti dopušten nikakav izravan doticaj s hrvatskim državljanima, dodaje se u priopćenju MVEP-a.

MVEP je zahvalio francuskim i kineskim vlastima na pomoći prilikom evakuacije hrvatskih državljana.

FOTOGALERIJA: Evakuacija Europljana iz Wuhana i smještanje u karantenu u hotelski kompleks kod Marseillea

Sve više zemalja zatvara granice s Kinom i evakuira svoje državljane iz te zemlje zbog epidemije koronavirusa koji je dosad usmrtio više od 300 ljudi, uključujući prvi slučaj izvan Kine, na Filipinima.

Za druge europske državljane trebaju se pobrinuti vlasti zemalja iz koje dolaze, objavila je agencija ne navodeći pojedinosti.

Češka je potvrdila da je u zrakoplovu A380 bilo pet njezinih državljana koji će produžiti do Bruxellesa gdje će ih češkim zrakoplovom prevesti kući.

Švedske vlasti su objavile da je avionom evakuirano desetak njezinih državljana koji se vraćaju u Švedsku. Na letu su bili i britanski državljani, prenosi Reuters.

Belgijska novinska agencija Belga ranije je u nedjelju objavila da će francuski zrakoplov nastaviti putovanje i sletjeti na vojni aerodrom Melsbroek pokraj Bruxellesa gdje će se iskrcati devet Belgijaca, 11 Danaca, 23 Nizozemca, pet Čeha i dva Slovaka. Te će putnike potom preuzeti njihove države.

Radi se o drugom zrakoplovu s evakuiranim Europljanima nakon prvog koji je u petak dovezao francuske državljane.

"Kao i na prethodnom letu, nijedan putnik ne pokazuje simptome", rekao je Adrien Taquet, državni tajnik u ministarstvu zdravstva.

AFP videographer Leo Ramirez sits at The Vacanciel Holiday Resort in Carry-le-Rouet, near Marseille, southern France on February 1, 2020, where he is residing with French citizens in quarantine, after he accompanied then in their repatriation from the coronavirus zone in Wuhan, China. - China will step up monetary and credit support to enterprises helping its fight against the deadly new coronavirus, the central bank said February 1, as the disease threatens to further dent a slowing economy. The government will provide support to key enterprises, urging financial institutions to provide
Hector RETAMAL / AFP
Snimatelj AFP-a Leo Ramirez u resortu u Carry-le-Rouetu sjedi i jede

People are seen through a clear plastic tent at The Vacanciel Holiday Resort in Carry-le-Rouet, near Marseille, southern France on February 1, 2020, where French citizens are in quarantine following their repatriation from the coronavirus zone in Wuhan, China. - China will step up monetary and credit support to enterprises helping its fight against the deadly new coronavirus, the central bank said February 1, as the disease threatens to further dent a slowing economy. The government will provide support to key enterprises, urging financial institutions to provide
Hector RETAMAL / AFP
Plastični šator za dekontaminaciju postavljen je ispred resorta u Carry-le-Rouetu

TOPSHOT - A picture taken on January 31, 2020 shows a general view of the Vacanciel holiday resort in Carry-le-Rouet, near Marseille, southern France, where French citizens, who are repatriated by plane from the coronavirus hot zone in Wuhan in China, are planned to be put under quarantine for 14 days. - A plane carrying around 200 French citizens flew out of virus-hit Wuhan on January 31. (Photo by GERARD JULIEN / AFP)
GERARD JULIEN / AFP
Rezort Vacanciel u mjestu Carry-le-Rouet pored Marseillea

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:36