NAPOKON SPAS

FOTO Costa Allegra sigurno stigla do Sejšela: Putnici su spavali na palubi jer klima nije radila i smrdilo je u kabinama

 AP

ZAGREB - Talijanski kruzer Costa Allegra, koji je nakon požara u ponedjeljak ostao bez struje u Indijskom oceanu, danas je, nakon duga 72 sata, pristao na Sejšelima kamo ga je doteglio francuski ribarski brod.

Odmah nakon pristanka u glavnom gradu Victoria počela je evakuacija 1046 putnika i članova posade.

Bila je to, pričaju neki od njih, jedna teška vožnja. Putnici, u prosjeku u dobi od 55 godina, tri su dana proveli na brodu bez struje, tople hrane i klime, dok se temperatura dizala do 35 stupnjeva celzijevih.

Kad je u ponedjeljak izbio požar, priča dio putnika, znali su da se radi o “pravoj stvari” jer su već imali vježbu. Dio njih počeo je paničariti. Rečeno im je da stave prsluke za spašavanje i upute se prema punktovima za evakuaciju. Spušteni su i brodovi za spašavanje.

- U tom trenutku, mislili smo da će se dogoditi najgore. Nisam mogao vjerovati, nakon onog što se dogodilo onom drugom kruzeru. Mogao sam se zamisliti kako moram skočiti u vodu. Moja supruga je bila prestravljena - ispričao je Chris, jedan od putnika. O strahu koji se proširio kruzerom priča i brodski kapelan Camillo Testa.

- Bilo nas je strah da ćemo morati napustiti brod sa svom tom djecom i starijima u sredini Indijskog oceana, daleko od Reuniona, Sejšela i Mauriciusa - priča Testa.

Nakon što je požar ugašen, situacija se smirila. Nekima je, kao, primjerice, Austrijancu Thomasu Foalleru, bilo jednostavno dosadno, a većini neudobno. Na cijeloj Costa Allegri radila su samo dva tuša pa su putnici za pranje koristili mineralnu vodu. Vrijeme su provodili na palubi, a svjež kruh im je dostavljan helikopterom.

- Morali smo spavati na palubi jer klima nije radila i kabine su zaudarale jer nismo mogli pustiti vodu u WC-ima - ispričala je Belgijanka Alena Daem (62).

Vlasnik Costa Allegre, talijanska tvrtka Costa Crociere, tvrdi da je 375 putnika odlučilo iskoristiti njihovu ponudu besplatnog 15-dnevnog odmora na Sejšelima. Ostali će avionima biti prebačeni u Italiju, odakle će se moći vratiti kućama. Prvih 200-njak trebalo je poletjeti već danas. Svim će putnicima također biti vraćen novac koji su platili za krstarenje.

U međuvremenu, u Costa Crociereu ističu da su isključili mogućnost da je netko podmetnuo požar koji je uzrokovan električnim kvarom. Jedan od sejšelskih dužnosnika rekao je kako bi tegljenje trajalo kraće da je francuski brod prepustio posao tegljačima koje su poslale sejšelske vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 13:52