NOVA 'COPACABANA'

FOTO: CRNI KRIŽEVI NIKNULI NA NAJPOZNATIJOJ PLAŽI NA SVIJETU Bijesni aktivisti iskopali desetke grobova: 'Mi smo najveće žarište korone'

 
 AFP

Dramatična akcija brazilskih aktivista odvila se na znamenitoj plaži Copacabana u Rio de Janeiru.

Pripadnici organizacije Rio de Paz (Rio mira) iskopali su na plaže desetke grobova i postavili zlokobne crne križeve. Dramatičan prizor trebao bi, kako su rekli, ukazati na izuzetno loše nošenje brazilskih vlasti s pandemijom novog koronavirusa, uslijed koje je od COVID-a 19 dosad umrlo više od četrdeset tisuća ljudi.

U Brazilu je zabilježeno gotovo 800 tisuća slučajeva zaraze, brojka neprestano raste, a preminulih je dosad 40.276.

Time je Brazil drugi iza Sjedinjenih Američkih Država po broju umrlih od novog koronavirusa, ali brojke pokazuju i kako broj novozaraženih raste brže nego u SAD-u, pa je samo u 24 sata otkriveno više od 12 tisuća novih slučajeva.

Regionalne zdravstvene vlasti u Brazilu optužile su u subotu vladu Jaira Bolsonara da "skriva" umrle od koronavirusa pošto je dužnosnik ministarstva zdravstva izrazio sumnju u službene podatke.

Brazil je, naime, prestao objavljivati broj ukupno preminulih, već je počeo samo iznositi podatke o umrlima u 24 sata, a zatvorene su i internetske stranice na kojima su se ti podaci mogli pronaći.

- Brazil radi sve suprotno od ostatka svijeta - poručili su gnjevni aktivisti na transparentima koji su izloženi tijekom akcije iskapanja grobova na Copacabani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:48