RAZOTKRIO GA TWITTER

FOTO: DETALJ S FOTOGRAFIJE SLOVENSKOG PREDSJEDNIKA PAHORA UZBUNIO JAVNOST U DEŽELI Iz slovenske policije poručuju: 'To je u Hrvatskoj dozvoljeno'

 
 Twitter

Slovenski predsjednik Borut Pahor u utorak je na svom Twitteru objavio fotografiju na kojoj tijekom vožnje u Mercedesovom kombiju V klase pozorno prati nastup slovenskog biciklista Primoža Rogliča na kronometru španjolske Vuelte, javlja portal 24ur.

No, fotografija koja je snimljena tijekom Pahorovog putovanja u Šibenik, gdje se danas susreo s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i austrijskim kolegom Alexandrom Van der Bellenom, pozornost javnosti u 'deželi' privukla je zbog jednog drugog detalja.

Naime, na njoj se vidi kako Pahorov vozač nije vezan, a u mjesto za vezanje sigurnosnog pojasa stavio je napravu koja sprečava aktiviranje zvučnog alarma koji se oglašava u automobilima ako vozač nije vezan.

Iz slovenske su policije za 24.ur potvrdili da je na fotografiji uistinu policijski službenik, član Centra za sigurnost i zaštitu slovenske policije (CVZ UPS).

"Fotografija je nastala tijekom putovanja štićene kolone predsjednika na teritoriju Republike Hrvatske. Štićena osoba bila je u pratnji osiguranja Republike Hrvatske, a naš službenik nije prekršio prometne propise", priopćili su.

Portal 24ur piše kako je u Hrvatskoj osobama u vozilima pod pratnjom dozvoljena neupotreba sigurnosnih pojaseva, pod uvjetom da ne ugrožavaju druge sudionike u prometu (148. član, 3. stavak Zakona o sigurnosti prometa na cestama).

Kako pojašnjavaju iz slovenske policije, kada štićena osoba putuje u inozemstvo, protokol osiguranja mora se prilagođavati protokolu zemlje domaćina, u ovom slučaju Hrvatske, što vrijedi i za metodiku i taktiku osiguranja.

"U Republici Sloveniji je također uporaba sigurnosnog pojasa obavezna zato metodično upućujemo vozače da ga koriste i tijekom osiguranja. Postoje iznimni slučajevi, oni u kojima bi sigurnost štićene osobe bila ugrožena, no oni su u Sloveniji iznimno rijetki (npr. u slučaju kada se štićena osoba spašava iz vode). U inozemstvu pak upotrebljavaju različite pristupe osiguranja, prije svega u smislu brže reakcije vozača, poput bržeg izlaženja iz vozila", dodali su.

U konkretnom primjeru Pahorov vozač se prilagodio protokolu taktike hrvatskog osiguranja te je upotrijebio 'nadomjestak' za sigurnosni pojas, što je zakonski dozvoljeno, navodi portal 24ur. Taj je medij uputio i molbu uredu slovenskog predsjednika da komentira slučaj, ali odgovor nisu dobili.

Pahor se pak oglasio na Instagramu te ondje objavio još jednu fotografiju iz automobila.

"Zbog sigurnosti i političke korektnosti vezan gledam utrku po Španjolskoj i navijam za Rogliča, koji će biti prvi u Madridu. Pozadinu današnje fotografije pogledajte u komentarima na jučerašnju objavu na Twitteru", napisao je Pahor koji je objavu popratio s hashtagom 'safety first' (sigurnost prije svega).

Podsjetimo, prema novom Zakonu o sigurnosti prometa, koji je nedavno stupio na snagu, novčana kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa povećana je s 500 na 1000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:20