MRAČNA PROŠLOST O KOJOJ SE ŠUTI

FOTO: DIJABOLIČNA POVIJEST RAJSKOG OTOKA NA KOJEMU ĆE SE SASTATI TRUMP I KIM U pitoresknoj turističkoj destinaciji dogodio se pokolj

 
 REUTERS

Otok Sentosa, popularno turističko odredište u jugoistočnoj Aziji sa poznatim terenima za golf i pješčanim plažama, odabran je za povijesni susret američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kim Jong-una, zakazan za 12. lipnja u 9 sati po lokalnom vremenu.

Lokacija summita odabrana je iz vrlo logičnih razloga. Otok je smješten samo pola kilometra od južne obale Singapura, otočnog grada-države, gdje će biti lakše provesti jake mjere osiguranja, koje se podrazumijevaju za ovakav sastanak.

Ipak, malo je poznata mračna prošlost Sentose. Iako njegovo današnje ime znači mir i spokoj, nekada je bio japanski logor za ratne zarobljenike iz Britanije i Australije, nakon što su se savezničke snage predale Japancima 1942. godine.

Otok koji godišnje posjeti 20 milijuna turista godišnje bio je i poprište masovnih egzekucija singapurskih Kineza, uključujući civile, koje se sumnjičilo za protujapanske aktivnosti.

REUTERS

REUTERS
Plaža Siloso

Mnoga su ubojstva izvršena upravo na plaži, na kojoj se sada nalazi svjetski poznati golf teren Serapong.

Sve do 1972. godine otok Sentosa je bio poznat kao Pulau Belakang Mati, grubo prevedeno kao otok smrti s leđa, ali ga je singapurska vlada preimenovala prije nego što ga je odlučila pretvoriti u atraktivnu turističku destinaciju. Malo je poznata činjenica da su mnoge generacije Malajaca i Kineza morale naprasno prekinuti idiličan život na otoku i preseliti se u gradske nebodere i to ne vlastitim izborom.

Sastanak na vrhu bit će održan u hotelu Capella. Više od sedam desetljeća nakon japanske predaje, Sentosa je vrlo popularan među turistima koji rado posjećuju tamošnje plaže i druge atrakcije poput tematskog parka Universal Studios.

Izvori bliski organizaciji summita tvrde da je Sentosa odabran iz razloga što je otok sa Singapurom povezan jednim mostom koji se vrlo lako može zatvoriti za promet.

Na Sentosi su svoj dom izgradili neki od najbogatijih ljudi Singapura izgradivši raskošne vile na obali koje koštaju do vrtoglavih 29 milijuna dolara. Dio otoka na području hotela Capella, u kojemu se početna cijena sobe kreće oko 500 dolara signapurske vlasti su označile kao posebnu zonu sigurnosti u danima uoči summita.

REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:05