DEMONSTRACIJE

FOTO: 'DOSTA! URAZUMIMO SE!' Drugo lice Katalonije, na ulicama Barcelone masovni prosvjed protiv neovisnosti: 'Mi smo tiha većina'

 
 REUTERS

Deseci tisuća ljudi u nedjelju su izašli na ulice katalonskog glavnog grada Barcelone kako bi izrazili svoje protivljenje objavi neovisnosti od Španjolske, pokazavši i koliko je ta regija podijeljena oko pitanja neovisnosti. Prosvjednici su se okupili u središtu Barcelone sa zastavama Katalonije i Španjolske i transparentima na kojima piše "Katalonija je Španjolska" i "Zajedno smo jači", dok su se političari na obje strane još snažnije ukopali na njihovim stajalištima u najvećoj političkoj krizi zemlje posljednjih desetljeća.

People hold a large Spanish flag during a pro-union demonstration organised by the Catalan Civil Society organisation in Barcelona, Spain October 8, 2017. REUTERS/Eric Gaillard     TPX IMAGES OF THE DAY - RC14F926C840
REUTERS

"Mi se osjećamo i Kataloncima i Španjolcima", rekla je 72-godišnja prosvjednica Araceli Ponze na skupu u Barceloni. "Suočavamo se sa strašnom nepoznanicom. Vidjet ćemo što će se dogoditi ovoga tjedna no moramo govoriti vrlo glasno kako bi oni znali što mi želimo".

Prosvjed u Barceloni organizirala je skupina Katalonsko civilno društvo, koje se protivi neovisnosti, pod sloganom "Urazumimo se" kako bi mobilizirala, kako vjeruje, "tihu većinu" građana u Kataloniji. Pod geslom "Dosta! Urazumimo se", okupljanje u nedjelju podržava nekoliko političkih stranaka koje su protiv nezavisnosti i nekoliko uglednika, poput književnika Maria Vargasa Llose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, peruanske i španjolske nacionalnosti koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao "bolešću".

People hold up signs as they attend a pro-union demonstration organised by the Catalan Civil Society organisation in Barcelona, Spain, October 8, 2017. REUTERS/Albert Gea - RC12A9A46D40
REUTERS

U subotu se na poziv građanske inicijative više desetaka tisuća osoba, odjeveno u bijelo, okupilo u nekoliko gradova zahtijevajući "dijalog" između Katalonaca i ostatka zemlje kako bi se pronašao izlaz iz najgore političke krize koju je zemlja doživjela od povratka na demokraciju 1977., nakon Francove diktature. Dijalog koji Mariano Rajoy ne predviđa sve dok separatistički čelnici te moćne autonomne regije ne odustanu od želje da proglase nezavisnost.

"Želim da se prijetnja o proglašenju nezavisnosti povuče što je moguće prije jer ništa se ne može izgraditi ako ne nestane prijetnja nacionalnom jedinstvu", izjavio je šef konzervativne vlade za španjolski dnevnik El Pais.

A pro-union demonstration organised by the Catalan Civil Society organisation makes its way through the streets of Barcelona, Spain October 8, 2017. REUTERS/Juan Medina - RC146B6C3F20
REUTERS

Rajoy je u subotu rekao i da ne isključuje smjenjivanje katalonske vlade i sazivanje novih lokalnih izbora, ako ova proglasi neovisnost, kao i suspenziju sadašnjeg autonomnog statusa regije. Očekuje se da se katalonski čelnik Carles Puigdemont u utorak obrati regionalnom parlamentu a tom bi prilikom mogao i jednostrano proglasiti neovisnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2024 23:16