DEMONSTRACIJE

FOTO: EKSKLUZIVNO IZ SANTIAGA S PROSVJEDA VIŠE OD MILIJUN LJUDI Naizgled bezazleno poskupljenje javnog prijevoza od 60 lipa preraslo u opći bunt

Jedan od najbrojnijih prosvjeda od vremena prestanka diktature ovu subotu je obilježio Čile, a u glavnom gradu Santiagu više od 1,2 milijuna sudjelovalo je u masovnoj manifestaciji protiv nasilja, nejednakosti i nepravde. Za Jutarnji s velikog prosvjeda izvještava Sara Večeralo, studentica komparativne književnosti i sociologije, koja je u Santiago de Chileu trenutno na studentskoj razmjeni
 Sara Večeralo

Ovu subotu, milijuni građana diljem Čilea sudjelovali su u jednom od najbrojnijih prosvjeda od razdoblja prestanka diktature prije 30 godina. Samo u glavnom gradu Santiagu zabilježena je brojka od 1,2 milijuna sudionika koji su se okupili oko glavnog trga Plaza Italia kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo uvjetima života u zemlji s najizraženijim društvenim nejednakostima.

Sara Večeralo
Santiago de Chile: Glavni trg Plaza Italia

Policijski sat koji u glavnog gradu Santiagu i drugim većim gradovima Čilea traje već tjedan dana, proglasio je predsjednik Sebastian Piñera, nakon izjave da je 'Čile u ratu', koja je dobila mnogobrojne kritike stranih medija, a izrazito nasilne intervencije službenika vlasti, tzv. carabinerosa, bili su čini se jedan od glavnih okidača ovog masovnog protesta milijuna Čileanaca. Mnogi od njih još uvijek pamte 17 godina diktature, u kojima je policijski sat bio dio svakodnevnice, a nasilne intervencije carabinerosa odnijele su u to vrijeme mnogobrojne ljudske živote.

Sara Večeralo

Nemiri koji su zahvatili Čile prije tjedan dana, nakon naizgled bezazlenog poskupljenja cijene karte metroa od 30 čileanskih pesosa (60 lipa), pretvorili su se u nacionalni protest protiv mnogobrojnih nepravdi i visokih cijena te standarda života.

Između ostalog, zbog visokih cijena obrazovanja, zdravstvenog i mirovinskog osiguranja, privatizacije vode, niskih minimalnih plaća, nasilja policije i mnogih drugih nejednakosti. U tjedan dana od kada su započeli nemiri, do sada je već poginulo više od deset osoba, neki u požarima i nesretnim slučajevima, a ostali u nasilnim intervencijama carabinerosa.

Sara Večeralo

Neke od parola i plakata koje su građani demonstrativno nosili na subotnjem prosvjedu bili su: „Čile se probudio“, „Nismo u ratu“, „Želimo dostojanstvo“, „Piñera, daj ostavku“, „Društvena nejednakost puno je nasilnija od bilo kojeg protesta“. Kreativnost građana bila je u punom sjaju, pa se tako moglo pronaći zanimljivih plakata poput: „Više se bojim testa trudnoće, nego tvoje represije“, ili onih s povijesnom referencom: „Mi smo djeca komunista koje niste ubili“, „Povijest će vam suditi“ ili simbolični „No + violencia“ (Nema više nasilja) s referencom na plebiscit iz 1988., kada je Čile na demokratski način ukinuo diktaturu. Više od trideset godina poslije, Čile je ponovno rekao ne represiji i nasilju.

Sara Večeralo

Pinera: 'Čuli smo poruku'

Predsjednik Pinera je komentirajući velike prosvjede na Twitteru napisao da "Čileanci na razdraganim, masovnim i mirnim prosvjedima traže pošteniji i dobrostiviji Čile" te da je vlast "čula poruku".

"Svi smo čuli poruku (...) Uz jedinstvo i pomoć Boga, kročit ćemo putem prema Čileu koji je bolji za sve", poručio je Pinera.

U međuvremenu je vojska potvrdila da policijski sat i dalje ostaje na snazi u glavnom gradu od 23 do 4 sata ujutro u subotu. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:04