ZALEĐENI KONTINENT

FOTO: FASCINANTNI PRIZORI JUŽNOG POLA Znanstvenici za Google snimali Antarktiku

 Google

Google je prilično odlučan u namjeri da svojim korisnicima omogući da zavire u gotovo svaki kutak svijeta.

U tehnološkom su gigantu toliko zapeli za tu ideju da su uspjeli nagovoriti skupinu znanstvenika da na leđa stave naprtnjače s opremom teškom gotovo 20 kilograma i s njom odu na Južni pol.

Rezultat je moguće vidjeti na servisima Google Street View, Google Maps i Google Earth - korisnici mogu pregledavati panoramske snimke izrazito nepristupačnog i po ljudsko zdravlje opasnog terena na vječno zaleđenoj Antarktici.

Najveći dio materijala snimio je kartograf Cole Kelleher, koji i inače dobar dio godine provodi na Južnom polu, u polarnom centru Sveučilišta u Minnesoti.

Osim što je nosio golemu naprtnjaču, nad glavom je imao loptasti predmet na kojem je bilo 15 objektiva koji su svake dvije i pol sekunde fotografirali mjesta kojima se kretao.

'Bilo je dosta teško nositi to iznad glave. To je vjerojatno najteži dio, brinuti se da ne dođe do kakvog oštećenja. Rekao sam ljudima u Googleu da im [loptu] vjerojatno neću vratiti u stanju u kojem sam je dobio. Bio sam usred ničega. Teren je težak, ali pao sam samo tri puta', ispričao je Kelleher, piše Daily Mail .

Sličnom su metodom već 'obrađivani' američki Grand Canyon, rijeka Temza kao i stotine drugih lokacija do kojih ne mogu doći Googleova specijalizirana vozila.

Ipak, Kelleher je na Južnom polu pažljivo birao gdje će ići kako ne bi sebe doveo u pretjeranu opasnost. Najveći dio snimaka je iz McMurdove doline, u kojoj ima lokacija gdje led i nije tako vječan, ali je teren zato jako stjenovit.

Lani su na Googleu objavljene snimke iz skrovišta u kojima su tijekom svojih ekspedicija boravili Ernest Shackleton i Robert Falcon Scott.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:01