TRODNEVNI POSJET

FOTO: GLAMUROZNI DOČEK ZA DONALDA TRUMPA U LONDONU Američki predsjednik pozdravio kraljicu i popio čaj s princom Charlesom

 
 REUTERS

Velika Britanija je prostrla kraljevski crveni tepih za Donalda Trumpa u ponedjeljak, ali pompa, raskoš i banket s kraljicom Elizabetom ostali su u sjeni Trumpovih stajališta o brexitu, idućem britanskom lideru i prepirke o kineskoj tvrtki Huawei.

Devedesettrogodišnja kraljica pozdravila je Trumpa i njegovu ženu Melaniju u Buckinghamskoj palači, na počektu trodnevnog državnog posjeta, uz svu raskoš kraljevske ceremonije, formalnu večeru s kraljicom, čaj s princem Charlesom i posjet Westminsterskoj opatiji, crkvi u kojoj se tisuću godina krune britanski monarsi.

U.S. President Donald Trump meets with Britain's Queen Elizabeth at Buckingham Palace, in London, Britain, June 3, 2019. REUTERS/Toby Melville/Pool
REUTERS

"Veliki sam prijatelj Ujedinjenog Kraljevstva i radujem se ovom posjetu", napisao je Trump na Twitteru, sletjevši u londonsku zračnu luku Stansted.

Međutim, ponosno nepredvidljivi četrdesetpeti predsjednik SAD-a uznemirava najbližeg američkog saveznika, čiji je politički establišment mjesecima u kaosu zbog britanskog napuštanja Europske unije.

Trump se već uspio posvađati s londonskim gradonačelnikom Sadiqom Khanom, kojega je nazvao "bezosjećajnim gubitnikom koji bi se trebao usredotočiti na kriminal u Londonu, a ne na mene". Laburist Khan je u nedjelju rekao kako je važno imati dobre odnose s SAD-om, ali da Velika Britanija ne bi trebala "odmotavati crveni tepih" za Trumpa. Također je usporedio Trumpa s fašistima 20. stoljeća.

U.S. President Donald Trump and Britain's Prince Charles during the Ceremonial Welcome at Buckingham Palace, in London, Britain June 3, 2019. Victoria Jones/Pool via REUTERS
REUTERS

Trumpov državni posjet, koji je najavila premijerka Theresa May u siječnju 2017. kada je postala prvi državni čelnik koji se susreo s Trumpom nakon inauguracije, označen je kao šansa za potvrdu britanskog "specijalnog odnosa" s SAD-om, jačanje trgovačkih veza i potvrdu sigurnosne suradnje.

Melanija je u Buckinghamskoj palači stajala pokraj kraljice i žene princa Charlesa, Camille, dok su Charles i Trump postrojavali gardu.

Trump će ručati s kraljicom, a nakon toga će s drugim kraljičinim sinom, princom Andrewom, posjetiti Westminstersku opatiju, u kojoj će predsjednik položiti vijenac na grobu neznanog ratnika. Dan će završiti raskošnim državnim banketom u Buckingamskoj palači.

Huawei i tenzije

Na razgovorima s May, Trump će također upozoriti Veliku Britaniju da bi sigurnosna suradnja, kamen temeljac zapadne obavještajne mreže, mogla biti ugrožena ako Velika Britanija dopusti kineskoj kompaniji Huawei sudjelovanje u izgradnji infrastrukture za 5G mrežu, novu generaciju mobilne tehnologije.

U.S. President Donald Trump arrives on Marine One ahead of the Ceremonial Welcome at Buckingham Palace, in London, Britain June 3, 2019. Victoria Jones/Pool via REUTERS
REUTERS

Trumpova je administracija rekla saveznicima da ne koriste 5G tehnologiju i opremu zato što strahuju da bi ista mogla omogućiti Kini špijuniranje osjetljive komunikacije i podataka.

Huawei odbacuje da je, ili bi mogao biti, oruđe kineske obavještajne službe.

U.S. President Donald Trump and first lady Melania Trump are greeted by Britain's Prince Charles as they arrive for the Ceremonial Welcome at Buckingham Palace, in London, Britain June 3, 2019. Victoria Jones/Pool via REUTERS
REUTERS

Američki državni tajnik Mike Pompeo rekao je Velikoj Britaniji prošlog mjeseca da treba promijeniti svoj stav prema Kini i Huaweiju, označivši drugu najveću svjetsku ekonomiju kao prijetnju Zapadu, sličnu prijašnjoj sovjetskoj prijetnji.

Britansko-američki savez je trajan, ali neki britanski glasači smatraju Trumpa sirovim, prevrtljivim i suprotstavljenim njihovim vrijednostima po raznim pitanjjima, od globalnog zatopljenja do odnosa prema ženama.

Britain's Queen Elizabeth II, Camilla, Duchess of Cornwall and U.S. first lady Melanie Trump during the Ceremonial Welcome at Buckingham Palace, in London, Britain June 3, 2019. Victoria Jones/Pool via REUTERS
REUTERS

Stotine tisuća ljudi prosvjedovalo je protiv Trumpa, prilikom prošlogodišnjeg posjeta.

Jeremy Corbyn, vođa opozicijske laburističke stranke, koji je odbio poziv za prisustvovanje državnom banketu, kritizirao je Trumpa zbog miješanja u britansku politiku.

U.S. First Lady Melania Trump meets Britain's Camilla, Duchess of Cornwall, as she arrives at Buckingham Palace, in London, Britain, June 3, 2019. REUTERS/Carlos Barria
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:17