HEROJI VISINA

FOTO: HGSS SPAŠAVA LJUDE I NA DRUGOM KRAJU SVIJETA Prilikom uspona na najviši vrh Južne Amerike pomogli su spustiti planinara kojem je naglo pozlilo

 
 HGSS

Spašavanja ozlijeđenih planinara ili neopreznih turista koje HGSS obavi u Hrvatskoj svake godine već su postala dio rutine. No, očito nisu ograničeni samo na granice naše države, ili kontinenta.

Naime, sredinom veljače na ekspediciji na najviši vrh Južne Amerike, Aconcagua (6962 metara nadmorske visine) došlo je do naglog pogoršanja zdravstvenog stanja planinara kojemu je bilo potrebno brzo spuštanje do helikoptera i hitan transport do liječnika.

Srećom, dva člana ekspedicije su ujedno i članovi HGSS Stanice Šibenik, te su pomogli u višesatnom spuštanju unesrećenog do helikoptera, piše na službenoj stranici HGSS-a.

HGSS

Prilikom spuštanja s drugog visinskog kampa Colera na visini od skoro 6000 metara nadmorske visine, član ekspedicije zatečen je u jako lošem stanju, s vidljivim su znakovima visinske bolesti, dehidracije i hipoglikemije. Zbog stanja u kojem se nalazio, bila je potrebna hitna evakuacija sa 6.000 metara nadmorske visine u prvi visinski kamp Nido de Condores koji se nalazi na 5.400 metara nadmorske visine, gdje je čekao helikopter.

Nakon liječničke kontrole, unesrećeni je hitno prebačen u vojnu bolnicu na daljnje liječenje.

HGSS
Helikopter koji je prenio unesrećenog

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:43