ŠOK U RUSIJI

FOTO: I U MOSKVI BEZ SNIJEGA Prijestolnica bilježi najtopliji prosinac od 1886. godine: Životinje se bude iz zimskog sna, biljke cvjetaju

 
 Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

U Moskvi je trenutno toliko toplo - grad se suočava s najtoplijim prosincem od 1886. godine - da su vlasti, kako bi ostvarile planirani program za Novu godinu (primjerice snowboarding demonstracija) te dekorirale centar grada, morale pribjeći umjetnom snijegu.

Mnogi na društvenim mrežama imali su komentara.

Primjerice, uz fotografiju hrpice snijega omeđene željeznom ogradom na Crvenom trgu “da je to jedini snijeg u Moskvi i k tome čuvan”, ili da je “ironično što grad, koji inače troši milijune ne bi li se snijega riješio sa svojih ulica, sada ga uvozi”.

View this post on Instagram

#moscow

A post shared by @ mrmalss_ on

Moskovska zima ove je godine izrazito topla. Srušeni su svi dosadašnji rekordi - primjerice temperatura je 18. prosinca iznosila čak 5,4 stupnjeva Celzijevih, što je neviđeno toplo za tamošnje pojmove.

Zbog toga se u gradu događaju čudne stvari. Osim što nedostaje tradicionalna bjelina, ni životinje u zoološkom vrtu ne spavaju kako bi trebale. Bilježe se problemi u zimskom snu onih koji ga spavaju pa su neke, primjerice jednu vrstu malih glodavaca, čak morali premjestiti privremeno u posebno hlađenu nastambu kako bi ovi mogli neometano spavati.

Isto tako, cvjetaju i biljke koje ne bi smjele cvjetati u ovo doba godine po tamošnjim parkovima i vrtovima.

Sve su to posljedice klimatskih promjena i općeg zatopljenja. Rusija je potpisnica Pariškog sporazuma i predsjednik Vladimir Putin je primjerice upravo prošli tjedan, piše Guardian, nazvao klimatsku krizu direktnom prijetnjom za Rusiju. Ta se zemlja, naime, zagrijava dva i pol puta brže od svjetskog prosjeka, zbog čega se primjerice topi permafrost na sjeveru zemlje, a polarni medvjedi počinju vrludati u potrazi za hranom i zbog nestanka ledenog pokrivača dolaze u urbana područja.

MOSCOW, RUSSIA - DECEMBER 29, 2019: Artificial snow in Tverskaya Street. Vyacheslav Prokofyev/TASS, Image: 490264820, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Profimedia
Vyacheslav Prokofyev / TASS / Profimedia
umjetni snijeg u Moskvi

No iako je klimatske promjene nazvao direktnom prijetnjom, izrazio je sumnju u znanstvene stavove oko toga te nije ni spomenuo stakleničke plinove.

Sugerirao je da bi se klimatska promjena mogla događati zbog promjene nagiba Zemljine osi.

- Nitko doista ne zna što uzrokuje klimatsku promjenu, barem globalnu klimatsku promjenu - rekao je, no ipak pozvao ljude da bi, bez obzira na to, trebali dati sve od sebe kako bi spriječili dramatične promjene klime.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:22