BLISKI ISTOK

FOTO: IRANSKE SNAGE NAPALE IZRAELSKE CILJEVE NA GOLANSKOJ VISORAVNI! Iz Sirije doletjelo 20-ak projektila, Izraelci uzvratili: 'Osvetili smo im se'

 
projektil nad Damaskom
 Omar Sanadiki / REUTERS

Iranske snage na sirijskoj strani Golanske visoravni ispalile su oko 20 projektila ili raketa na izraelske ciljeve na toj strateškoj visoravni, izjavio je u četvrtak navečer glasnogovornik izraelskih vojnih snaga pukovnik Jonathan Conricus.

Conricus je izvijestio i da je Izrael presreo "nekoliko" raketa te da nije bilo izvještaja o žrtvama. Također, rekao je kako se niskim procjenjuju štete na izraelskim položajima. Istaknuo je i da je Izrael uzvratio za taj napad, bez iznošenja detalja. "Mi smo se osvetili, ali nemam nikakvih detalja o tome", rekao je.

Ovo je prvi put da su iranske snage ispalile projektile izravno na izraelske snage na Golanskoj visoravni.

Nekoliko sati poslije, izraelske rakete tijekom napada pogodile su u Siriji nekoliko mjesta protuzračne obrane, radarsko mjesto i skladište streljiva, izvijestili su u četvrtak sirijski državni mediji.

Sirijska novinska agencija SANA izvijestila je da je sirijska zračna obrana oborila desetke izraelskih raketa, ali i da su neke od njih uspjele pogoditi mjesta protuzračne obrane, radar i skladište streljiva. Dodala je i da su neke od izraelskih raketa srušene južno od grada Homsa.

Čini se da je upravo to bila 'osveta' koju je spominjao vojni glasnogovornik Conricus. Reuters je objavio i fotografije iz Damaska i Daare nad kojima se na noćnom nebu vide tragovi projektila.

An exploded missile is seen over Damascus, Syria May 10, 2018. SANA/Handout via Reuters THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. REUTERS IS UNABLE TO INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, CONTENT, LOCATION OR DATE OF THIS IMAGE.
SANA/Handout / REUTERS
projektil nad Damaskom
Missile fire is seen over Daraa, Syria May 10, 2018.  REUTERS/Alaa al Faqir
Alaa al Faqir / REUTERS
projektil nad Daarom (Sirija)
Missile fire is seen over Daraa, Syria May 10, 2018.  REUTERS/Alaa al-Faqir
Alaa al-Faqir / REUTERS
projektil nad Daarom (Sirija)
Missile fire is seen over Daraa, Syria May 10, 2018.  REUTERS/Alaa al-Faqir
Alaa al-Faqir / REUTERS
Daara (Sirija)
Missile fire is seen from Damascus, Syria May 10, 2018. REUTERS/Omar Sanadiki
Omar Sanadiki / REUTERS
Damask

Nakon što je uočio "neredovite aktivnosti iranskih snaga u Siriji", kako ih je opisala izraelska vojska, Izrael je u utorak naredio lokalnim vlastima na Golanskoj visoravni pod njegovim nadzorom da "otključaju i urede skloništa" za zaštitu u slučaju bombardiranja. Dogodilo se to gotovo istovremeno dok je u Bijeloj kući američki predsjednik Donald Trump objavljivao povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Nedugo nakon toga, stigla su izvješća iz službenih sirijskih izvora o napadima na nekoliko lokacija, uključujući i naselje u sklopu glavnog grada Damaska, a koje se pripisuje Izraelu. Vjeruje se da su napadnute vojne instalacije u kojima borave iranske snage.

Iran je čvrsti saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u krvavom građanskom ratu u Siriji. Izrael je u više navrata upozoravao da neće dopustiti trajno stacioniranje Iranaca u Siriji, državi s kojom graniči i s kojom je formalno još u ratu. Iranske su vlasti pak u više navrata prijetile uništenjem Izraela, trenutno jedine nuklearne sile na Bliskom istoku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:46