NA UDARU MORALNE POLICIJE

FOTO: IRANSKOG SPIDER-MANA STRPALI IZA REŠETAKA, ALI NE ZBOG PENJANJA PO NEBODERIMA Njegov krimen je ljubljenje s djevojkom u kratkim hlačicama

 
 Facebook

Kada mu je otac, umirovljeni iranski policajac iz odjela koji se bavi narkoticima, nestao bez ikakvog traga, Alireza Japalaghy (28) počeo se baviti ekstremnim uličnim sportom parkourom u kojem je postao majstor. “Postoji li bolji način da izbacim sve emocije? Akrobacije koje izvodim na krovovima, stvari o kojima drugi ne mogu ni sanjati, ispušni su ventil za moju tugu”, napisao je jednom prilikom mladi Iranac.

Facebook

Prošlog tjedna Japalaghy je završio u iranskom zatvoru jer je objavio snimku na kojoj na vrhu nebodera sa zalaskom sunca u pozadini ljubi nepoznatu djevojku odjevenu u kratke hlačice. U nekoj drugoj zemlji ta bi snimka bila romantična gesta mladog čovjeka, uhvaćeni trenutak slavlja mladosti i života. Ne i u njihovu rodnom Teheranu u kojem ih je iranska cyber policija osudila zbog “vulgarnog čina”.

Facebook

“Ovaj pojedinac i njegova partnerica prekršili su sve društvene norme i vulgarno se ponašali. Budite uvjereni, s njima ćemo se primjereno obračunati na sudu”, izjavio je Hossein Rahimi, šef teheranske policije za studentsku novinsku agenciju ISNA-u.

Dvadesetosmogodišnji Alireza znao je da puno riskira. Prošlog ponedjeljka na Instagramu je objavio da je primio “sumnjiv poziv” u kojem mu je nepoznata osoba rekla da se preda ili će biti javno uhićen. Idućeg dana policija je pozvonila na njihova vrata i šutke, bez objašnjenja odvela mladića. Njegova partnerica identificirana je i uhićena dan kasnije.

Facebook

Alireza Japalaghy poznat je kao majstor parkoura, a na društvenim mrežama među Irancima je prava zvijezda. Njegove snimke po život opasnih skokova između krovova i penjanja po gradskim tornjeva urbanog zapadnog Teherana osim cyber policije prati i 133.000 Iranaca. Njegova kolegica je anonimna. Iako je na snimci u sportskim kratkim hlačicama i topu te bez marame, Japalaghyjeva partnerica nije pokazala lice. Ljubljenje je zabranjeno, a njoj kao ženi smije se vidjeti samo lice, ruke i stopala. Ostatak tijela mora biti prekriven, po mogućnosti odjećom skromnih boja.

Facebook

Prkos

No, sve veći broj žena poput nje prkosi strogoj državnoj kontroli i podčinjavanju žena. Kada je 2018. tinejdžerica Maedeh Hojabri na Facebooku objavila snimku kako pleše uz pop-glazbu zakopčana do grla, ali bez marame, uhićena je. Kada se 2014. nekoliko mladih Iranaca odjeveno u traperice i majice živih boja priključilo globalnom trendu i snimilo se kako pleše na hit Pharrella Williamsa “Happy”, s tim da su djevojke bile bez marama, uhićeni su zbog kršenja šerijatskog zakona koji zabranjuje ples, a ženama da pokazuju uši, zapešća ili gležnjeve.

Zuhara Bani, 27-godišnja studentica medicine, objesila se u svojoj ćeliji 48 sati nakon što je uhvaćena da se ljubi sa svojim momkom u parku. Djevojka iz posljednjeg videa znala je da riskira više nego mladić. Naime, do prije nekoliko godina notorna je “moralna policija” maltretirala i muškarce koji su nosili narukvice, ogrlice, dugu kosu ili neobične frizure. No, posljednjih godina njihov se fokus gotovo isključivo preselio na žene.

Posljednje vrijeme njihova je represija ponovno u usponu. Prošle godine, zbog “rastuće neposlušnosti” u nošenju hidžaba, Iran je pokrenuo pilot-program u sjevernoj pokrajini Gilan regrutirajući dodatnih 2000 policajaca u svoje “moralne jedinice” i uvodeći isključivo ženske jedinice od šest policajki. Izravni povodi bile su “bijele srijede” u kojima su žene pozivane da se pobune skidajući velove u javnosti. Ova borba traje od islamske revolucije 1979. godine nakon koje su malo po malo iranskim ženama nametnuta stroga pravila oblačenja, a napredak ili nazadovanje često ovise o tome jesu li na vlasti umjerenije ili radikalnije političke opcije.

Liberal

Pomicanje granica i prkošenje represivnim organima počelo je odijevanjem u svjetlije boje i laganom šminkom. Visoke čizme došle su u centar pažnje kada ih je sredinom 90-ih ispod hidžaba odjenula kći tadašnjeg predsjednika Akbara Hashemija Rafsanjanija. Za vrijeme liberalnog i reformama sklonog predsjednika Mohameda Khatamija krajem devedesetih i početkom 2000-ih Iranke su razmišljale čak o kapri hlačama, kraćim mantilima i otkrivenijoj kosi. No, napredak je ugušio dolazak tvrdog konzervativca Mahmuda Ahmadinedžada na vlast. Žene su počele plaćati kazne za svaki nalakirani nokat.

Moralna policija regrutirala je nove službenike, no u trgovinama su mantili bili sve kraći, rukavi uži, a marame su sve češće labavo visjele na visokim punđama. Pitanje je uvijek bilo političke prirode i o njemu se stalno pokreću rasprave umjerenih i konzervativnih iranskih krugova. Mohammad Abdulahpour, zapovjednik Revolucionarne garde u Gilanu koji je prošle godine ojačao svoje “moralne” snage, smatra da egzistencija islamske revolucije počiva na provedbi islamskih tradicija.

“Hidžab nije glupost, to je ozbiljno političko pitanje i stvar nacionalne sigurnosti u našoj državi”, izjavio je prošle godine Rasoul Falahati, vrhovni vjerski vođa Gilana, podržao ga je žaleći se kako “danas neke praktički šeću gole”. Iranska policija postavila je kamere na autoceste kako bi zaustavila vozačice koje skinu hidžab nakon što napuste gradske centre gdje patrolira moralna policija.

Stotine žena uhićene su jer su se odazvale građanskom prosvjedu, a odvjetnica Nasrin Sotoudeh osuđena je na sedam godina zatvora jer ih je branila.

Mnogi konzervativni dijelovi iranskog društva slažu se sa strogim kaznama. Predsjednik Hassan Rouhani kao i drugi umjereniji političari više je puta tražio od vlasti da se “prestanu uplitati ljudima u živote”. No, iako je u izbornoj kampanji obećao da će zauzdati moralnu policiju, koju iranski predsjednik nema pod svojom kontrolom, porazili su ga moćniji konzervativci. Alirezu Japalaghanyja i njegovu partnericu mogu optužiti za promicanje koruptivnog ponašanja i prostitucije, za što je moguća kazna do deset godina zatvora.

24 mjeseca zatvora za skinutu maramu

Jedna fotografija obišla je i naročito dirnula svijet kad su u pitanju ženska prava u Iranu. U vrijeme velikih prosvjeda zbog ekonomskog stanja zemlje 2017. godine mlada djevojka snimljena je kako stojeći na postolju usred gomile prosvjednika, u ulici Enghelab u Teheranu, drži na štapu bijelu maramu. Mnogi su se pitali tko je i što joj se dogodilo.

Teheranski tužitelj Abbas Jafari Dolatabadi otkrio je kako je zbog tog čina prosvjeda protiv represivne vlasti osuđena na 24 mjeseca zatvora. Postolje na kojem je stajala osigurano je kako se druge žene ne bi mogle popeti i podsjetiti na njezin čin. (A.H.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:18