VATRA GUTA SVE PRED SOBOM

FOTO: IZVANREDNO STANJE U KALIFORNIJI ZBOG VELIKIH POŽARA Tisuće bez struje, zbog dima zatvorene autoceste, u tijeku je evakuacija stanovništva

 
 Gene Blevins / REUTERS

U Kaliforniji je od petka na snazi izvanredno stanje zbog velikih šumskih požara koji su progutali brojne objekte na jugu te američke savezne države, javlja AFP i dodaje da je u tijeku evakuacija stanovništva te da je na tisuće ljudi bez električne energije.

Požar nazvan Saddleridge Fire koji je izbio u četvrtak na površini od 1600 hektara prešao je preko dvije autoceste i jedne međudržavne ceste i stigao do sjevernih četvrti Los Angelesa.

Spomenute prometnice su zatvorene zbog gustog dima, a kako javljaju mediji, požar se proširio sve do sjevernih obronaka doline San Fernando.

Na oko 100 kilometara istočno od Los Angelesa izbio je drugi požar s kojim se bori oko 200 vatrogasaca, uz pomoć helikoptera. Do sada je progutao 74 objekta, potvrdili su vatrogasci.

FOTOGALERIJA: Apokaliptični prizori u Kaliforniji

Meteorolozi predviđaju da će do petka navečer i dalje puhati vrući vjetrovi koji uvelike pridonose razvoju nepovoljnih i opasnih uvjeta za stvaranje prirodnih nepogoda.

Na sjeveru Kalifornije, uključujući i San Francisco, struja je isključena iz preventivnih razloga. Bez struje je trenutno oko 300.000 ljudi.

Prošle godine u studenome, golemi šumski požar poharao je kalifornijski grad Paradise. U njemu je živote izgubilo više od 80 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. listopad 2021 11:52