SAD U IŠČEKIVANJU OLUJE

FOTO Izvanredno stanje zbog tropske oluje Isaac: SAD evakuira stanovništvo

 AFP

TAMPA - Još tri američke savezne države - Louisiana, Alabama i Mississippi proglasile su u nedjelju izvanredno stanje zbog približavanja tropske oluje Isaaca, dan pošto je to učinila Florida koja je prva na udaru oluje, javljaju agencije.

Trojica guvernera također su naredila obaveznu evakuaciju stanovništva koje će naći na predviđenom putu oluje, za koju se očekuje da će do srijede prerasti u uragan druge kategorije.

I Američki Nacionalni centar za uragane izdao je u nedjelju službeno upozorenje o opasnosti od uragana za sjevernu obalu Meksičkog zaljeva od Louisiane do Panhandlea na Floridi.

Isaac je još uvijek tropska oluja s vjetrovima brzine oko 100 kilometara na sat i kreće se prema toplim vodama Meksičkog zaljeva, a mogao bi zahvatiti i zaljevska naftna postrojenja.

Isaac je u nedjelju, praćen olujnim vjetrovima stigao do južne obale Floride, koja se dobro pripremila za njegov udar. Nekoliko stotina letova je otkazano iz Miamija, Fort Lauderdalea i drugih zračnih luka u južnoj Floridi. U turističkom raju Key Westu zatvoreno je više od pola restorana i drugih obrta.

Otkazan je i početak nacionalne konvencije Republikanske stranke u Tampi, koji je bio predviđen za ponedjeljak i na kojem je Mitt Romney trebao dobiti službenu nominaciju za predsjedničke izbore u studenome. Tisuće stanovnika privremeno su utočište pronašle sjevernije.

Isaac je prethodno prohujao Karibima i u Dominikanskoj Republici i na Haitiju odnio osam života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:14