KOMPLICIRANA OPERACIJA

FOTO: IZVLAČENJE TRAJEKTA KOJI JE U SMRT ODVUKAO 304 OSOBE Mrcina od 6.800 tona nakon tri godine isplivala na površini mora

 REUTERS

Južnokorejske spasilačke ekipe počele su u srijedu izvlačiti olupinu trajekta Sewola, gotovo tri godine nakon njegova potonuća u kojemu su poginule 304 osobe, većinom srednjoškolci i koje je bacilo sjenu na mandat sada već opozvane predsjednice.

Trajekt je potonuo 16. travnja 2014. blizu otoka Jinda, na jugozapadu zemlje. Leži na dubini od 40 metara a operacija izvlačenja planirana lani više je puta odgađana zbog lošeg vremena jer su vlasti strahovale da bi se brod dug 145 metara mogao raspasti u više dijelova.

Obitelji žrtava zahtijevaju da se olupina izvuče, nadajući se da će pronaći trupla devetero nestalih koja su u njoj možda zarobljena.

Mnoge obitelji žrtava žive nakon nesreće u improviziranim barakama u Paengmoku, obližnjoj luci.

Pedesetak članova obitelji žrtava isplovilo je na pučinu, gdje će pratiti operaciju, rekao je otac nestalog dječaka.

Uzrok nesreće koja je potresla javnost je ljudska pogrješka - protupropisno preinačen i preopterećen teretni prostor, neiskusna posada i poremećeni odnosi između operatera i regulatornih vlasti.

Kapetan trajekta Lee Jun-Seok je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog "ubojstva iz nehata", a četrnaest članova posade na dvije do dvanaest godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 12:47