SLAVILI SVETOG SAVU

FOTO: JEDNA FOTOGRAFIJA IZAZVALA SABLAZAN U BiH I PROSVJEDE U SREBRENICI Djeca iz osnovne škole poslala jezivu poruku: 'Očito su izmanipulirana'

 
 Instagram

Oko stotinu roditelja bošnjačke djece iz Srebrenice jutros je u 7:30 sati prosvjedovalo ispred Prve osnovne škole u Srebrenici zbog spornih fotografija na kojima se veliča četništvo.

Devet dječaka s četničkim obilježjima slikalo se u prostorijama škole na dan kada se slavi Sveti Sava, pa su tu fotografiju objavili na društvenim mrežama. Objavljena je na Instagram Storyju jednog od učenika. Riječ je o učenicima koji pohađaju sedmi, osnovni i deveti razred Osnovne škole u Srebrenici. Fotografija je napravljena u učionici pravoslavnog vjeronauka.

Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice, čija djeca idu u ovu školu naveo je da je prosvjed bilo upozorenje od sat vremena kako bi se napokon stalo na kraj promicanju fašizma i mržnje, javlja Klix.ba.

- Ako se stvari ne budu mijenjale, mi ćemo na demokratski način tražiti prava za našu djecu jer želimo da odrastaju u normalnom i civiliziranom okruženju, a ne u političkoj indoktrinaciji. Poslali smo određene zahtjeve, prije svega želimo da se osnuje školski odbor koji bi trebao imati bošnjačku većinu koja bi štitila prava naše djece. Predsjednik Vijeća roditelja je Bošnjak i to je rezultiralo time da Vijeće nije formirano i nije održana nijedna sjednica, mi želimo da se to promijeni. Bolje da se naša djeca ne obrazuju nego na ovakav način i pogrešnom povijesnom kontekstu, poručio je Duraković.

Na kraju je poručio da djeca i roditelji dugo trpe diskriminaciju u Srebrenici i da je ovo bila prekretnica.

Mirnes Zahirović, predsjednik Vijeća roditelja Prve osnovne škole u Srebrenici rekao je kako su ovim prosvjedima željeli skrenuti pažnju na diskriminaciju u cijelom entitetu Republika Srpska.

- Tražimo da se utvrdi odgovornost uključenih u sve ovo što se dogodilo i onih koji su manipulirali tom djecom. Mi očekujemo da će biti reakcije, u krajnjem slučaju da nas nas neko pozove i sasluša nas. Mi jednostavno želimo obrazovanje bez mržnje koje će biti prihvatljivo svakom djetetu, a ne želimo da to bude samo sa obilježjima jednog naroda, rekao je Zahirović.

Slučaj je komentirala i šefica misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec, piše N1.

- Vidjeli smo fotografiju, bili smo veoma zabrinuti zbog nje, stupili smo u kontakt sa direktorom škole u Srebrenici i pitali ga o tome. Razumjeli smo da ravnatelj škole sada vodi određenu istragu o tome.

- Naš osjećaj je da ravnatelj pokušava postupiti ispravno, ja idem u Srebrenicu u četvrtak, posjetit ću školu, nastojat ćemo pomoći zajednici da odgovori na ovu situaciju. To je ono što mi očekujemo od naših škola, čelnika - da preuzmu odgovornost i odgovorno postupaju.

Onima koji su uznemireni zbog ove situacije uputila je poruku:

- Treba umiriti tenzije, moramo razumjeti šta se dogodilo, zašto se to dogodilo. Ovdje su u pitanju djeca i upotreba društvenih medija, to može dovesti do toksičnih posljedica. Pozivamo sve da budu odgovorni, duboko udahnu, ne donose preuranjene zaključke, nego da dozvole da dođe do istrage, da se situacija smiri i da dođemo do pozitivnog ishoda koji će dovesti do ujedinjenja u zajednici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:06