VODENI UDAR

FOTO: JOŠ JEDAN DAN ZA UZBUNU Venecija se sprema za novi plimni val, a očekuje se i snijeg koji će dodatno pogoršati stanje u jadranskom biseru

 
Venecija, 15.11.2019.
 Flavio Lo Scalzo / REUTERS

Venecija još nije ni raščistila naplavine nanesene ovaj tjedan najvećim plimnim valom koji je u zadnjih 50 godina pogodio taj grad u laguni, a već se od petka ujutro užurbano priprema za novi vodeni udar.

Vlasti očekuju da bi razina vode mogla narasti za 160 cm.

"Još jedan dan za uzbunu. Vjetar široko nastavlja puhati. Pozivam sve... pratite podatke o razini vode", napisao je gradonačelnik Luigi Brugnaro na Twitteru.

Brugnaro je okrivio klimatske promjene za razorni plimni val koji je u srijedu dosegnuo 1,87 metara, što nije bilo viđeno 53 godine.

Voda je poplavila povijesnu znamenitost, baziliku sv. Marka i venecijanske trgove, a nešto prije ponoći noću na četvrtak, razina mora spustila se na 77 centimetara.

Vlasnici su u petak ujutro pokušavali osposobiti svoje lokale na Trgu sv. Marka, a mnogi od njih bili su zatvoreni za klijente deset dana otkako je razina vode prešla granicu od 110 centimetara.

Vrhunac plimnog vala u petak očekuje se oko 11.30, a zatim bi se voda opet trebala spustiti na 110 do 120 centimetara tijekom vikenda.

Očekuje se i snijeg u gradu Bellunu u sjevernom dijelu pokrajine Veneto u podnožju Dolomita, što bi moglo dodatno pogoršati stanje u Veneciji.

Talijanska vlada proglasila je izvanredno stanje za Veneciju u četvrtak i dodijelila prvih 20 milijuna eura za najhitniju sanaciju štete.

Vlada će održati izvanrednu sjednicu 26. studenoga na kojoj će raspravljati o "upravljanju i strukturnim problemima u gradu" rekao je premijer Giuseppe Conte u petak u intervjuu za dnevnik Corriere della Sera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 12:32