ZABRANJENE FOTOGRAFIJE

FOTO Kako kineske zatvorenice čekaju SMRTNU KAZNU: Smije se i karta. Preostalo joj je 12 sati da odabere majicu u kojoj će je ubiti...

Kina je osam godina sprečavala objavu ove serije fotografija zbog straha da bi mogle izazvati sućut prema osuđenicama

Prekriženih nogu Kineskinja se veselo smije kad joj dodaju voće. Druga karta u vrećastoj pidžami. Treća isprobava crvenu majicu. Nju će za nekoliko sati odjenuti za stratište - betonsko dvorište gdje će je pogubiti streljački vod...

Smrtna kazna u Kini, zemlji koja godišnje provodi najviše egzekucija u svijetu, još je uvijek obavijena velom tajne. Prije osam godina, 24. lipnja 2003., jednom je neimenovanom fotografu dopušten ulazak u ženski zatvor u Wuhuanu, industrijskom gradu u središnjoj Kini. Smio je posjetiti četiri osuđenice na smrt - Ma Qingxiu, Li Juhua, Dai Donggui i He Xiuling, i to od 21 do 7.21 sat sljedeće jutro. Sve četiri su pogubljene zbog krijumčarenja droge.

Zdjelica zelene juhe

Serija fotografija koju je tada snimio nije objavljena. Kineske vlasti strahovale su da bi fotografije mogle izazvati suosjećanje za zatvorenice.

Otad su brižno skrivane od očiju javnosti, i to do prošlog tjedna kad ih je prvi put objavila televizijska kuća Phoenix TV iz Hong Konga.

Na tim fotografijama Dai Donggui pažljivo slaže svoju crvenu zatvorsku odjeću. Birajući što će nositi u svojim posljednjim trenucima, smije se fotografu kad mu pokazuje crvenu majicu. Na sljedećoj slici sjedi na madracu, sputanih nogu i ruku, i drži zdjelu zelene juhe. U kutu sobe nazire se crveni lavor za pranje, a na stoliću je čeka hrana iz McDonald’sa. Nekoliko trenutaka poslije čuvarica je hrani voćem, a u trenutku prije nego što će je odvesti na stratište maže nokte crvenim lakom.

Druga osuđenica na smrt, Li Juhua, sjedi u svojoj ćeliji i diktira oporuku. Nekoliko metara dalje, dok kartaju, smiju se Ma Qingxiu i He Xiuling. Upravo je ta 25-godišnjakinja, uhvaćena sa sedam kilograma droge, večer uoči smaknuća bila najživlja.

Na fotografijama se vidi kako se smije, ležerno naslonjena na nogu jedne od zatvorenica. Malo kasnije navodno se brinula hoće li izgledati predebelo u svojoj pidžami pa su joj pronašli crnu majicu kako bi se presvukla. Na sljedećoj fotografiji obuva nove cipele. Tijekom večeri, prisjeća se fotograf, postajala je sve nemirnija i počela se moliti.

Upucana u zatiljak

U šest ujutro Ma Qingxiu (49) daruje svoju odjeću jednoj od zatvorenica. Premještaju je u privremenu ćeliju gdje je već čeka He Xiuling.

Na posljednjih nekoliko fotografija čuvari vode zatvorenice prema stratištu.

To će jutro pred streljački vod stati 16 osoba. Punašna He Xiuling ne prestaje plakati. Nekoliko trenutka kasnije pucat će joj u zatiljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 18:11