SKANDAL U AGENCIJI NSA

FOTO: KARTA OTKRIVA KOGA SVE ŠPIJUNIRAJU AMERIKANCI Hrvatska je označena zelenom bojom, a Srbija je 'crna rupa'. Evo što to znači!

 The Guardian

Američka Nacionalna agencija za sigurnost presrela je samo tijekom ožujka oko 97 milijardi digitalnih podataka o telefonskim pozivima i razmijenjenim elektronskim porukama iz cijelog svijeta. Srbija je jedina zemlja na svijetu koja je na mapi NSA obilježena crnom bojom, što znači da je najmanje špijunirana i s minimalnim brojem presretanih i snimljenih informacija, piše srpski Blic.

Britanski Guardian došao je u posjed mape o nadzoru agencije NSA u zemljama svijeta u kojima prikuplja informacije o svim vrstama komunikacija koje se dostavljaju ostalim obavještajnim agencijama, od elektronske pošte do telefonskih poziva, što uključuje i razmjenu poruka na društvenim mrežama Facebooku i Twitteru.

Obavještajne agencije tako dobivaju telefonske brojeve, dužinu trajanja poziva, jedinstveni serijski broj mobilnog telefona i potencijalnu lokaciju sudionika u razgovoru. Na taj način sigurnosne službe povezuju potencijalno opasne osobe i nadziru s kim, koliko i odakle razgovaraju ili se dopisuju.

VIDEO: OVO JE ČOVJEK KOJI JE OTKRIO DA NAS AMERIKANCI SVE PRISLUŠKUJU 'Ne želim živjeti u svijetu bez privatnosti'

Američka agencija za sigurnost je Srbiju, jedinu na mapi svijeta, označila crnom bojom, dok su istovremeno, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska označene zelenom, što znači veći stupanj špijunaže od NSA.

Kosovo je izdvojeno iz Srbije i obilježeno narančastom bojom, što znači da je mnogo češće i više nadzirano.

Prema riječima zamjenika šefa Odjela za visokotehnološki kriminal SBPOK-a, Dragana Jovanovića, označavanje Srbije kao "neinteresantne zemlje" može značiti samo dvije stvari.

‘ISKLJUČITE FACEBOOK I GOOGLE!’ U EU bijesni na Amerikance zbog špijunskog skandala

- Prvo i osnovno je da Amerikanci o Srbiji znaju dovoljno toga, pa im nije neophodno naknadno praćenje i špijuniranje. S druge strane, ovo presretanje informacija tiče se pitanja nacionalne sigurnosti SAD-a, pa je moguće da su Amerikanci snimali Srbiju, vidjeli da od nas nema potencijalne opasnosti i obustavili dalji nadzor, kaže Jovanović, piše srpski Blic.

Kriminolog Igor Pešić kaže da je Srbija poznata kao zemlja-suradnik američkih službi i da nema potrebe za elektronskim nadzorom.

- Ne čudi me što Srbija nije interesantna, oni o nama već sve znaju, kaže Pešić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:37