MASOVNI PROSVJEDI

FOTO: KATALONIJA U PLAMENU, VELIKI SUKOBI S POLICIJOM U ČETIRI GRADA, DESECI OZLIJEĐENIH! Prosvjednici zasuli specijalce bocama i bengalkama

 
Neredi u Barceloni
 Rafael Marchante / Albert Gea / Reuters

U masovnim sukobima prosvjednika ogorčenih zbog teških presuda zagovornicima katalonske nezavisnosti i policije u utorak navečer u katalonskim gradovima ozlijeđeno je više od 100 osoba.

U utorak navečer je u četiri najveća katalonska grada, Barceloni, Lleidi, Gironi i Tarragoni, došlo do sukoba prosvjednika i policije prilikom čega je ozlijeđeno ukupno 125 osoba, od čega 60 policajaca. Nitko nije teže ozlijeđen.

U ponedjeljak je u sukobima bila ozlijeđena 131 osoba, većinom na aerodromu pored Barcelone kojeg su prosvjednici nastojali zauzeti.

U Barceloni se oko zgrade španjolske središnje vlade okupilo oko 40.000 prosvjednika, podatak je gradske policije. Uz povike „Na njih“, „Živjela slobodna zemlja“ i „Ulice će uvijek biti naše“ prosvjednici su krenuli uklanjati željezne ograde koje je ondje ranije tijekom dana postavila policija.

Maknuvši barijere htjeli su se približiti zgradi španjolske vlade, koju smatraju odgovornom za „nepravedne presude“ svojim čelnicima, no zaustavila ih je interventna policija palicama i štitovima. Prosvjednici su ih zatim zasuli limenkama, bocama i bengalkama. Pri tom su nosili zastave koje simboliziraju nezavisnost.

Katalonska policija, kojoj je stiglo pojačanje španjolske nacionalne policije, krenula je rastjerivati masu. Prosvjednici su uzvratili postavljanjem vatrenih barikada, paleći kontejnere i gume. Policijske sirene i zvuk helikoptera odjekivali su u noći.

Slične scene uslijedile su i u ostala tri grada Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveru Španjolske.

Glasnogovornik katalonske regionalne vlade Meritxell Budó rekao je da suosjećaju i razumiju ljutnju prosvjednika, javlja BBC.

Španjolske su vlasti u međuvremenu priopćile da istražuju tko organizira prosvjede. Prosvjednici navodno koriste aplikaciju pod nazivom 'Tsunami Democratic' koja ih upućuje na mjesta prosvjeda u katalonskim gradovima, javlja BBC.

Premda su katalonska vlada, osuđeni političari i bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, danima pozivali na mirne i nenasilne prosvjede, čini se da je strpljenje popustilo kod tisuća mladih prosvjednika. Oko ponoći je šest prometnica bilo blokirano.

Katalonska policija pozvala je stanovnike da se ne približavaju zonama s barikadama. Koristila je sredstva za rastjerivanje prosvjednika.

Ozlijeđene su 74 osobe no niti jedna teško, izvijestila je hitna pomoć.

Sukobi su trajali satima nakon čega se oglasila španjolska vlada priopćenjem u kojem je navela kako je njen „cilj jamčiti sigurnost i suživot u Kataloniji, te da će to ako treba postići čvrstinom, odgovarajućom mjerom i jedinstvom“. Premijer Pedro Sánchez je zbog nastale situacije otkazao za srijedu planirani put u sjeverni grad A Coruñu gdje je trebao prisustvovati dodjeli novinarskih nagrada.

Potpredsjednik katalonske vlade Pere Aragonés pozvao je preko Twittera prosvjednike na smirivanje. „Nemojmo im dati ono što traže. Nemojmo im pokloniti članak 155. Udaljimo se od nasilnih i neopravdanih akcija“, poručio je.

Španjolska vlada je u listopadu 2017., kao odgovor na referendum o nezavisnosti kojeg je bio zabranio Ustavni sud i posljedično proglašenje republike Katalonije, posegnula za člankom 155. ustava kojim je na nekoliko mjeseci preuzela direktno upravljanje iz Madrida nad Katalonijom gdje je raspisala izbore.

Ovo je drugi dan prosvjeda nakon što je u ponedjeljak 131 osoba bila ozlijeđena u sukobu prosvjednika i policije, od kojih jedna teško.

Prosvjedi su uslijedili nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja nezakonitog referenduma 2017. i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Još troje dužnosnika osuđeno je na zabranu obnašanja javnih funkcija i novčane kazne.

Prosvjedi su najavljeni za čitav tjedan a sindikati koji podržavaju samostalnost pozvali su stanovnike na opći štrajk u petak. Razne organizacije najavile su dolazak na prosvjed u Barcelonu.

Tisuće prosvjednika krenule prema Barceloni, u petak opći štrajk

Tisuće prosvjednika krenulo je u srijedu ujutro cestama iz pet katalonskih gradova, prelazeći udaljenost od oko 100 kilometara, na putu prema Barceloni, gdje će u petak masovnim prosvjedom i generalnim štrajkom tražiti oslobođenje zatvorenih zagovornika nezavisnosti Katalonije.

„Marševi slobode“, kako su ih nazvali organizatori, odvijaju se iz gradova Girone, Tarragone, Tárrege, Berge i Vica. Iza njih stoje dvije civilne organizacije ANC i Omnium Cultural, čije je čelnike, Jordija Sáncheza i Jordija Cuixarta, u ponedjeljak osudio Vrhovni sud u Madrid na po 9 godina zatvora zbog ustanka s ciljem rušenja državnog poretka.

Oni su dvojica od devetero katalonskih dužnosnika kojima su izrečene zatvorske kazne od 9 do 13 godina nakon što su 2017. organizirali referendum o nezavisnosti Katalonije, autonomne pokrajine sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, a zatim proglasili samostalnu republiku. Ustavni sud je bio zabranio referendum.

Prosvjednici nose transparente s natpisom „Sloboda“ i zastave koje simboliziraju nezavisnost. Istovremeno su sindikati studenata i učenika otpočeli trodnevni štrajk. Sindikati koji podržavaju samostalnost za petak su najavili opći štrajk u Kataloniji, u kojoj se ostvari 19 posto španjolskog BDP-a.

Katalonska vlada pozivala je prethodnih dana na nenasilne prosvjede, no nakon sukoba u utorak, kada su postavljane barikade, paljeni kontejneri i gume i bacani predmeti na policiju, predsjednik katalonske vlade Quim Torra sazvao je izvanredni sastanak svog kabineta.

Španjolska socijalistička vlada je još sinoć objavila priopćenje u kojem je poručila kako je njen „cilj osigurati sigurnost i suživot u Kataloniji te da će to, ako treba, postići čvrstinom, odgovarajućom mjerom i jedinstvom“. Oporbena desnica pozvala je Pedra Sáncheza na aktiviranje Zakona o nacionalnoj sigurnosti kojom bi vlada u Madridu preuzela djelomičnu kontrolu nad Katalonijom.

Sánchez bi se tijekom dana trebao sastati s liderima triju najvećih oporbenih stranaka.

Njegova vlada je u utorak poručila kako ne razmatra amnestiju za osuđene katalonske dužnosnike te da bi oni trebali odslužiti kazne.

U Španjolskoj se za manje od mjesec dana održavaju parlamentarni izbori, četvrti u posljednje četiri godine.

Gabriel Rufian, jedan od čelnika Katalonske republikanske ljevice (ERC) kojoj pripada Oriol Junqueras, osuđen na 13 godina, rekao je da „ni nezavisnost Katalonije, ni jedinstvo Španjolske, niti išta u životu nije vrijedno nasilja“. Prije toga je preko društvenih mreža objavio da je policija pretjerano reagirala prilikom prosvjeda, a da svi oni prosvjednici koji djeluju nasilno ne predstavljaju pokret za nezavisnost.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. ožujak 2023 10:01