KIŠA I DALJE PADA...

FOTO: KATASTROFALNE POPLAVE U TEKSASU ODNIJELE DEVET ŽIVOTA Poginulo šest članova iste obitelji, voda nosi sve pred sobom a najgore tek dolazi!

 
Građani Houstona bježe od poplava
 Adrees Latif / Jonathan Bachman / Reuters

Katastrofalne poplave koje su pogodile američku saveznu državu Teksas bit će još samo gore s porastom razina vode u narednim danima, piše BBC.

Teksaške vlasti zasad su potvrdile smrt devet osoba zbog poplava koje je uzrokovao uragan Harvey, u međuvremenu "degradiran" na razinu tropske oluje, što ga je zapravo učinilo još opasnijim. Više o tome pročitajte OVDJE.

Na području četvrtog najvećeg grada u SAD-u, Houstona, palo je rekordnih 75 cm kiše po metru kvadratnom, a izgledno je da će se ta brojka diči i preko metra kiše na metar kvadratni. Prema nekim prognostičarima, na grad će u narednim danima pasti barem još toliko kiše koliko je palo do sada.

Adrees Latif / REUTERS

Analitičari procjenjuju da će utjecaj uragana Harvey na američko gospodarstvo premašiti 40 milijardi dolara, s izravnim gubicima većima od 20 milijardi, a na tržištima se idućih dana i tjedana očekuju osjetni poremećaji.

Mnoge rafinerije su zatvorene, a gotovo petina proizvodnje nafte i plina u Meksičkom zaljevu je obustavljena uslijed najveće vremenske nepogode koja je pogodila SAD u više od desetljeća. Očekuje se da će zatvaranje rafinerija prouzrokovati trenutni snažniji skok cijena plina na američkom tržištu.

Jonathan Bachman / REUTERS

Predsjednik Trump je počeo razgovore s predstavnicima Kongresa kako bi se Teksasu odobrila značajna sredstva za oporavak od poplava. Očekuje se da će Trump danas putovati u Teksas.

Uragan Harvey je obalu Teksasa pogodio u petak navečer, a nakon što se preselio u unutrašnjost najviše je pogodio šire područje Houstona na kojem živi oko 6,6 milijuna ljudi. Žestoke kiše, snabdijevane vlagom iz Meksičkog Zaljeva ne jenjavaju danima, a hitne službe do sada su spasile oko 3.000 osoba.

Prometnice su pretvorene u rijeke, trgovi u jezera, a iznad grada kruže helikopteri koji ljude doslovno spašavaju s krovova njihovih domova. Prema još uvijek nepotvrđenim pisanjima američkih medija, u poplavama je poginulo i šest članova iste obitelji koji su bježali od vode.

U akcijama spašavanja uključeno je i više od 12.000 pripadnika Nacionalne garde koje je aktivirao teksaški guverner Greg Abbott - službenici vlasti pak očekuju da će više od pola milijuna ljudi zatražiti pomoć zbog poplava, dok će njih najmanje 30.000 trebati privremeni smještaj.

Jonathan Bachman / REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:35