NOVO NAORUŽANJE

FOTO: KINA ZAINTRIGIRALA SVIJET Uspavani azijski zmaj ima novu podmornicu, sprema se zavladati svjetskim morima

 Google

Kineske su vlasti ponovo zaintrigirale svjetsku javnost. Naime, na snimkama Google mapsa primijećena je do sada nepoznata kineska mini podmornica.

Fotografije novog plovila izazvale su veliku buru u vojnim krugovima zapadnih zemalja koji naglašavaju da Kina doista radi na jačanju svoje mornarice.

Agencije za vojnu analitiku te brojne internetske informativne stranice također su se posvetile snimkama nastalima 2014. u brodogradilištu Wuchang u Wuhanu u središnjoj Kini. Upravo tamo Kina gradi najveći broj svojih dizelsko-električnih podmornica među kojima je i Tip 032, Qing klase, najveće ne-nuklearno plovilo na svijetu.

Nova mini podmornica privezana je uz dok koji se najčešće koristi za opremanje i završno osposobljavanje novih plovila za misiju. Analitičari vjeruju kako je dugačka 35 metara te široka četiri.

Od nastanka snimke nisu dostupne nove informacije o podmornici.

Ovakav je tip plovila savršen za obavljanje misija u plitkim vodama Istočnog kineskog i Južnog kineskog mora, skrivajući se u 'galami' morskog dna i bučnih plimnih struja.

Vojne 'patuljaste' podmornice imaju čitavu povijest tajnih operacija, pogotovo nevidljivih napada. Flota od pet mini podmornica korištena je u napadu Japana na Pearl Harbour, a Britanci su slične koristili u napadima na nacističke ratne brodove.

Iako je riječ o podmornicama koje mogu nositi torpeda, vojni analitičari pretpostavljaju kako će glavna zadaća novih mornaričkih jedinica biti postavljanje špijuna i specijalnih postrojbi na neprijateljsko područje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 00:27