DAVOS

FOTO: KLIMATSKE PROMJENE U FOKUSU SVJETSKOG GOSPODARSKOG FORUMA Greta Thunberg: 'Znanost i glas mladih nisu u središtu rasprave, a trebali bi biti'

 
Greta Thunberg i Autumn Peltier
 AFP

Svjetski gospodarski forum (WEF) počeo je u utorak s radom u švicarskom Davosu s fokusom na raspravu o klimatskim promjenama o kojima je govorila Greta Thunberg, a kasnije bi mogao i Donald Trump, dvoje globalnih lidera koji simboliziraju suprotstavljene strane u pitanju globalnog zagrijavanja.

Na 50. jubilarnom forumu u Davosu sudjeluje i hrvatski premijer Andrej Plenković. Njegov raspored u utorak uključuje sudjelovanje na dva panela na teme "Diplomatski dijalog o zapadnom Balkanu" i "Generiranje rasta u srednjoj i istočnoj Europi", a također će se bilateralno sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thaçijem, predsjednikom Azerbajdžana Ilhamom Alijevim i predsjednikom uprave Applea Timom Cookom. Uoči prvog panela u Davosu Plenković je nakratko porazgovarao i sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Swedish climate activist Greta Thunberg (2ndR), Canadian climate and environmental activist Autumn Peltier (R), Zambian child and womens rights advocate and activist Natasha Wang Mwansa (2ndL), Puerto Rican founder of Light and Hope for Puerto Rico Salvador Gomez-Colon (C) and US jounalist and Time magazine editor-in-chief Edward Felsenthal (L) attend a session at the Congres center during the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, on January 21, 2020. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
AFP

Sastanak u Davosu i ove godine okuplja pripadnike svjetske političke i gospodarske elite koji će u idiličnom alpskom okruženju imati priliku razmijeniti mišljenja o najaktualnijim globalnim izazovima.

Prvog radnog dana WEF-a u najvećem je fokusu rasprava o klimatskim promjenama, o čemu je govorila mlada švedska klimatska aktivistica Thunberg. Nešto kasnije skupu će se obratiti američki predsjednik Trump, koji možda ima i važnijih briga od klimatskih promjena budući da u utorak u američkom Senatu počinje povijesno suđenje o njegovu opozivu.

Thunberg, tinejdžerica koja je inspirirala novu generaciju klimatskih aktivista, ponovno je u Davosu pozvala svjetske čelnike da počnu slušati mlade ljude.

Swedish climate activist Greta Thunberg attends a session at the Congres center during the World Economic Forum (WEF) annual meeting in Davos, on January 21, 2020. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
AFP
Greta Thunberg

- Nisam osoba koja se može požaliti da ju se ne sluša - rekla je Šveđanka, što je nasmijalo publiku na panelu naziva "Stvaranje održivog puta prema zajedničkoj budućnosti".

- Ali znanost i glas mladih nisu u središtu rasprave, a trebali bi biti. Riječ je o nama, budućim generacijama i onima koji su danas pogođeni - izjavila je Thunberg, dodajući da "u raspravu moramo uključiti znanost".

U švicarski Davos ove godine stiglo je i nekoliko drugih mladih aktivista. Među tim "klimatskim herojima" je Fionn Ferreira, izumitelj metodologije za uklanjanje mikroplastike iz vode.

Tu je i 17-godišnja Ayakha Melithafa, Južnoafrikanka koju su u borbu protiv klimatskih promjena nagnale suše, te kanadska domorotkinja Autumn Peltier koja zagovara očuvanje vodenih resursa od svoje osme godine.

Na forumu koji se održava do petka, razgovarat će se i o drugim gorućim temama, među kojima su usporavanje globalnog gospodarskog rasta, trgovinski ratovi, geopolitičke napetosti u Istočnoj Aziji i bliskoistočne žarišne točke.

Ovogodišnji jubilarni forum okuplja više od 3000 sudionika iz više od 120 zemalja svijeta. Među njima su 53 čelnika država ili vlada te predsjednici uprava osam od deset najvrednijih kompanija na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:17