BORBA ZA SPAS BLAGA

FOTO: Kopajući rudnik bakra pronašli budistički samostan star 2600 godina

Kineska kompanija željela je rudnik u Afganistanu pustiti u pogon do kraja 2011., no prema dogovoru s vladom u Kabulu, arheolozi imaju tri godine za spas neprocjenjivog kulturnog blaga. No oni tvrde da im treba barem deset
 AP

Kineska kompanija China Metallurg Group Corp. za vrijeme iskopavanja rudnika bakra u Afganistanu naletjela je na neočekivano otkriće - budistički samostan star 2600 godina.

Arheolozi su istog trena pohitali u spas vrijednom pronalasku koji datira iz sedmog stoljeća prije Krista, a nalazi se na bivšem Putu svile, spajajući Aziju i Bliski Istok.

Kineska kompanija na toj lokaciji želi izgraditi drugi najveći rudnik bakra na svijetu. Problem je u tome što se upravo iznad zaliha vrijednog metala nalazi nedavno otkriveni samostan.

Situacija koja pomalo podsjeća na onu iz 2001. godine - kad su Talibani u središnjem Afganistanu minirali 180 metara visoke kipove Bude smatrajući ih simbolima poganosti.

Sad, gotovo desetljeće kasnije, nitko ne želi istu situaciju u Mes Aynaku, dijelu Afganistana 30 kilometara južno od glavnog grada Kabula, mjestu arheološkog otkrića.

Kompanija MCC željela je rudnik pustiti u pogon do kraja 2011., no prema dogovoru s vladom u Kabulu, arheolozi imaju tri godine za spas neprocjenjivog kulturnog blaga. Premalo, tvrde oni.

Zidovi kompleksa samostana od početka radova u svibnju gotovo su u potpunosti iskopani, otkrivajući svijetu svoje hodnike i prostorije ukrašene freskama u kojima se nalaze glineni i kameni kipovi Bude, neki visoki i do 3 metra.

Dosad ih je pronađeno oko 150. Veliki su preteški za pomicanje, dok se mali kipovi raspadaju prilikom iskopavanja zbog nedostatka potrebnih kemikalija za njihovu prezervaciju u procesu otkopavanja.

"Arheološki lokalitet je ogroman, za njegovu obradu moglo bi biti potrebno više od 10 godina", kaže Laura Tedesco - američka arheologinja.

"Tri godine nikako nije dovoljno za dokumentaciju svih pronalazaka."

Na području od 2 četvorna kilometra trenutno radi 15 arheologa iz Afganistana, 3 francuska savjetnika i nekoliko desetaka radnika, premalo za tako veliki pothvat. Oko 1500 pripadnika afganistanskih policijskih snaga zaduženo je za njihovu sigurnost.

Iako su znanstvenici za religijske objekte i zalihe bakra u Mes Aynaku (Mes na lokalnom jeziku Dari znači bakar) znali još od 60-ih godina prošlog stoljeća, dosad niti jedna kampanja iskopavanja nije pokrenuta. Sve dok Kinezi 2008. godine nisu dobili dozvolu za iskopavanja bakra.

Prema podacima afganistanskog ministarstva rudarstva, rudnik sadrži oko 6 milijuna tona bakra, vrijednog nekoliko desetaka milijardi dolara. Njegova izgradnja bit će ogromna financijska injekcija razrušenom gospodarstvu te ratom pogođene azijske države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:45