KIŠA NEMILICE PADA

FOTO: MARATONSKA OLUJA I DALJE HARA TEKSASOM Harvey je oslabio na jačinu tropske oluje, ali sada milijunima prijete smrtonosne poplave

 
 Rick Wilking / Adrees Latif / NOAA / Reuters

Izuzetno velike poplave počele su u subotu Teksasu u području koje je pogodio uragan Harvey, najsnažniji koji je pogodio Sjedinjene Države od 2005. godine, a vlasti su upozorile da će obnova potrajati godinama.

Pošto je u petak oko 22 sata po mjesnom vremenu pogodio tu južnu državu u kategoriji 4 od mogućih 5 na ljestvici, uragan Harvey je oslabio na tropsku oluju s vjetrom od 110 km/sat, prema podacima koje je u 20 sati u subotu objavio Nacionalni centar za uragane (NHC).

No njegovo vrlo sporo napredovanje, samo 4 km/sat čini Harveya vrlo opasnim jer će "obilne kiše" nastaviti padati u tom području nekoliko dana.

"Poplave su izuzetno velike", upozorio je NHC i rekao da do četvrtka mogu padati obilne kiše koje će izazvati "katastrofalne i potencijalno smrtonosne poplave".

Operacije spašavanja su počele na terenu, no zasad nema dojava o žrtvama, rekao je guverner države Teksas Greg Abbott, ali i izvijestio da su "štete vrlo velike" na pojedinim područjima te upozorio na "izuzetno velike poplave".

Američki predsjednik Donald Trump, koji je u petak potpisao izjavu o prirodnoj katastrofi, pozvao je u subotu ekipe na punu mobiliziranost jer će se posljedice Harveya osjetiti idućih dana.

Slika koja se pružala u subotu ujutro u područjima koja je pogodio Harvey bile su apokaliptične: ceste poplavljene, kuće bez krovova, srušeni panoi za prometnu signalizaciju, istrgnuti žljebovi, iščupana stabla leže na tlu.

Najteže je pogođen grad Rockport s 10.000 stanovnika, od kojih je dvije trećine evakuirano. Ondje je ozlijeđeno desetak stanovnika od posljedica pada crijepova i stabala.

Evakuacije su provedene i drugdje, pa je sablasno prazan bio grad na obali Corpus Christi koji inače ima 300.000 stanovnika, no većina ih je evakuirana.

Oko 4500 zatvorenika iz kaznionice u gradu Rosharon na jugu Houstona moralo je biti evakuirano jer je počela prodirati voda iz obližnje rijeke Guverner Teksasa je rekao da je više od 338.000 potrošača ostalo bez struje i da će "to potrajati nekoliko dana".

Brian McNoldy, stručnjak za uragane na sveučilištu u Miamiju rekao je kako je "dosta neobično" da uragan prolazi područjem "možda i šest dana".

Osim kiša Harvey je izazvao i rast razine mora koje bi u pojedinim dijelovima moglo narasti za četiri metara.

Na teksaškoj obali je gotovo trećina rafinerija za preradu nafte iz Sjedinjenih Država, a u Meksičkom zaljevu 20 posto američke proizvodnje. Prema zadnjim podacima objavljenima u subotu u podne, 112 platforma je evakuirano, što je 24,5 posto dnevne proizvodnje sirove nafte i 26 posto plina.

Hravey je u Sjedinjenim Državama dozvao u sjećanje traumu iz 2005. kada je uragan Katrina izazvao humanitarnu katastrofu s više od 1800 mrtvih i razorio cijele četvrti New Orelansa i susjedne Louisiane.

Nespremnost za takvu prirodnu katastrofu i teški propusti na razini savezne države imali su dramatične posljedice. Tadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha optužili su za ravnodušnost prema stanovništvu inače vrlo siromašne regije nastanjene uglavnom crnačkim stanovništvom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:28