StoryEditor
NEOBIČAN DOGAĐAJ U BALTIKU

FOTO: MISTERIJ NA MORSKOM DNU Znanstvenici i policija zbunjeni nakon nestanka 770 kilograma teške podmorske meteo postaje s dubine od 22 metra

 
 Forschungstauchzentraum der CAU / geomar.de

Ogromna meteorološka postaja za istraživanje okoliša, koja se nalazila uz njemačku obalu Baltičkog mora, nestala je iz podmorja. Ni policija ni stručnjaci ne mogu dokučiti što se dogodilo.

Postaja za promatranje vrijedna oko 300.000 eura (oko 2,2 milijuna kuna) težila je više od pola tone. Njemački stručnjaci tvrde da je zbog toga nije mogla odnijeti ni najjača oluja, kao ni plima ili neka velika životinja, piše BBC.

Ronioci su pronašli samo iščupani kabel na dubini od oko 22 metra i oko 1,8 kilometara od obale. Radi se o zabranjenoj zoni, sjeverno od Kiela. Brodovima, čak i ribaricama, zabranjeno je ploviti tim područjem, odnosno zaljevom Eckernförde, oko 70 kilometara južno od granice s Danskom.

Nestala postaja postavljena je krajem 2016., a posljednje podatke poslala je 21. kolovoza. Sastojala se od električnog dijela koji je kabelom bio povezan s obalom, i instrumenta, a zajedno su težili oko 770 kg.

 

Njemački su instrumenti mjerili kvalitetu i temperaturu mora, razinu soli, kisika, hranjivih tvari, klorofila i metana.

Forschungstauchzentraum der CAU / geomar.de
Nestala postaja za istraživanje
 

- Podaci koje smo dobivali od tamo su neprocjenjivi - rekao je profesor Hermann Bange, šef oceanografskih istraživanja na Geomaru, znanstveno-istraživačkom centru u Kielu.

Zamolili su svjedoke da se jave ako su vdijeli bilo kakvu sumnjivu aktivnost na tom području krajem kolovoza.

- A možda će netko pronaći dijelove instrumenta na nekoj plaži - napisali su u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 15:40