ZNAČAJAN TRENUTAK

FOTO: MOSUL JE OSLOBOĐEN, IRAČKI PREMIJER TRIJUMFALNO UŠAO U GRAD I PROGLASIO POBJEDU NAD ISIS-om Džihadisti bježe glavom bez obzira, skaču u Tigris

 
 Alaa al-Marjani / Ahmed Saad / Reuters / Twitter Iraqi PM

Irački premijer Haider al-Abadi stigao je u nedjelju Mosul kako bi čestitao iračkim snagama na pobjedi protiv Islamske države u ovom gradu, drugom najvećem u zemlji.

Ured premijera objavio je da je Abadi otišao u Mosul kako bi proglasio "oslobođenje grada i pobjedu", piše BBC.

Iračke snage su ofenzivu na Mosul, iz kojeg su ih prije tri godine sramotno istjerali džihadisti IS-a, pokrenule 17. listopada prošle godine uz veliku pomoć Kurda, sunitskih arapskih plemena, šijitskih milicija i zračnih napada američke vojske.

No, ni nakon devet mjeseci, unatoč al-Abadijevom trijumfalnom dolasku u grad, borbe još nisu okončane.

Kako javlja dopisnik agencije AFP, Mosulom i dalje odjekuje pucnjava, a traju i zračni napadi. Preostali pripadnici ISIS-a nastoje pobjeći skačući u Tigris i plivajući na njegovu drugu stranu, no tek manji broj ih je u tome uspio.

U međuvremenu, u novooslobođenim dijelovima Starog grada iz skloništa ispod potpuno devastiranih građevina počeli su izlaziti civili, koji su ondje bili zatočeni mjesecima i džihadistima su služili kao svojevrsni živi štit.

Upravo je u Mosulu vođa Islamske države Abu Bakr al-Bagdadi proglasio osnivanje kalifata i to u prastaroj džamiji Al Nuri koju su preostali džihadisti IS-a, zajedno s njezinim čuvenim kosim minaretom, srušili prošlog mjeseca.

Iako je oslobođenje Mosula simbolički i strateški izrazito značajna, to ne znači da je Islamska država u Iraku poražena. Ona i dalje, kako upozoravaju strane agencije, kontrolira dijelove ove države te nerijetko izvodi samoubilačke napade po sredinama koje nisu pod njezinim nadzorom. ISIS također i dalje drži značajne dijelove Sirije, u kojoj je također u tijeku ofenziva na nekoliko frontova u kojima ona bilježi gubitke. Jedan od tih frontova je i Raqqa, glavni grad samozvanog kalifata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 11:00