NELEGITIMNA KANDIDATURA

FOTO: NASILNI PROSVJEDI PO CIJELOJ ZEMLJI, SUMNJA U IZBORNE REZULTATE Građani pale gume i barake, blokiraju ceste, policija odgovara vodenim topovima

 
 Jorge Cabrera/Edgard Garrido / Reuters

Nasilni prosvjedi se šire Hondurasom u četvrtak dok polako pristižu izborni rezultati koji aktualnom predsjedniku Juanu Orlandu Hernandezu daju prednost unatoč početnim rezultatima koji su davali pobjedu njegovu glavnom izazivaču Salvadoru Nasralli.

Hernandez je imao 42.77 posto glasova naspram 41.54 posto za Nasrallu nakon što je prebrojano 91.4 posto glasova na nedjeljnim predsjedničkim izborima.

Nasrallini pristaše optužili su vladu da je namjestila izbore, palili gume i sukobili s policijom u glavnom gradu Tegucigalpi, izvijestili su lokalni mediji.

Nekoliko drvenih baraka zapaljeno je u blizini zgrada Vrhovnog izbornog suda (TSE), koji je Nasralla optužio da "besramno manipulira" izbornim rezultatima.

Prosvjednici su uništili naplatne kućice u San Manuelu i blokirali promet u La Ceibi na sjeveru zemlje.

"U svakom kutku zemlje, honduraški narod je spreman braniti glasove Oporbenog saveza", rekao je Nasralla na Twitteru.

TSE još uvijek nije objavio konačne rezultate nedjeljnih izbora iako brojanje glasova obično traje samo pet sati u ovoj srednjoameričkoj zemlji.

Misija izbornih promatrača iz Organizacije američkih država (OAS) u srijedu je uvjerila Hernandeza i Nasrallu da potpišu dokument u kojem kažu da će poštivati izborne rezultate, ali je Nasralla kasnije rekao kako dokument nije valjan.

Nasralla (64), televizijski voditelj politički smješten na lijevom centru, ima potporu dviju oporbenih stranaka koje su formirale Oporbeni savez protiv diktature.

Hernandez, 49-godišnji kandidat konzervativne Nacionalne stranke, kandidirao se i za drugi mandat unatoč tomu što ustav zabranjuje reizbor.

On je svoju kandidaturu utemeljio na presudi Vrhovnog suda iz 2015. u korist bivšeg predsjednika Rafaela Callejasa, koji je svoj prigovor argumentirao tvrdnjom da ograničenje na jedan mandat krši njegova ljudska prava.

Hernandezovo kandidiranje i za drugi mandat potaknulo je zabrinutost zbog njegovih navodnih autoritarnih sklonosti i oživjelo sjećanja na vojne vlasti tijekom 20. stoljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 06:25