PISMO S POLUGODIŠTA

FOTO Ne vjerujte profesorima: Nobelovcu profesor napisao kako od njega nikad neće biti znanstvenik!

'Ne bi imao nikakve šanse naučiti posao stručnjaka, i bio bi to čisti gubitak vremena, i njegovog i njegovih učitelja'
 AP Photo/Matt Dunham

- Bilo je katastrofalno polugodište. Njegov rad daleko je od zadovoljavajućeg. Ono što je pripremio loše je naučio, piše u izvještaju na polugodištu koje je 1949. godine profesor napisao za tada 16-godišnjeg Johna Gurdona, ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za medicinu.

- Njegov ostali rad je bio jednako loš, i nekoliko puta je upao u nevolje, jer ne želi slušati, već insistira na rađenju na svoj način. Vjerujem da ima ideje kako će postati znanstvenik. S njegovim dosadašnjim radom to je sasvim smiješno, ako ne može naučiti jednostavne činjenice iz biologije ne bi imao nikakve šanse naučiti posao stručnjaka, i bio bi to čisti gubitak vremena, i njegovog i njegovih učitelja.

Gurdon je ove godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu i fiziologiju zajedno s kolegom Shinyjom Yamanakom. Dvojica znanstvenika nagađena su za svoja otkrića na području kloniranja i matičnih stanica što bi u budućnosti moglo otvoriti put novim tretmanima niza oboljenja: od dijabetesa do Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:31