DRŽAVNI UKOP

FOTO: NELSON MANDELA POKOPAN U RODNOM SELU Stigli Richard Branson i Oprah Winfrey

Vojni helikopteri i borbeni zrakoplovi nadlijetali su mjesto tijekom polaganja lijesa i ispaljeni su topovski hitci
The funeral procession carrying the coffin of South African President Nelson Mandela moves inside his compound for the funeral ceremony in Qunu on December 15, 2013. Mandela, the revered icon of the anti-apartheid struggle in South Africa and one of the towering political figures of the 20th century, died in Johannesburg on December 5 at age 95. AFP PHOTO / PEDRO UGARTE
 AFP / PEDRO UGARTE

QUNU - Prvi južnoafrički crni predsjednik i ikona borbe protiv aparthejda Nelson Mandela pokopan je u nedjelju uz članove njegove obitelji u rodnom selu Qunuu, uz državne i vojne počasti.

Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma ustao je kada se lijes spuštao u grob. Vojni helikopteri i borbeni zrakoplovi nadlijetali su mjesto tijekom polaganja lijesa i ispaljeni su topovski hitci. Televizijske kamere koje su prenosile svečanost bile su isključene tijekom tradicionalnog vjerskog obreda.

Nakon desetodnevne državne žalosti i niza komemorativnih svečanosti u Južnoafričkoj Republici i u svijetu, posljednji službeni oproštaj održan je u tom seocetu na jugoistoku zemlje gdje je u krugu obitelji pokopan oko podneva.

Mandelinu je ukopu, održanom uz počasni plotun, vojnu pratnju, vjerske pjesme, dječje zborove i 95 svijeća (za svaku godinu jedna), nazočilo nekoliko tisuća ljudi.

No njegov dugogodišnji prijatelj i drug u borbi protiv aparthejda Ahmed Kathrada podsjetio je u svom govoru na "ljubav, jednostavnost, poniznost i odvažnost" tog srdačnog velikana otvorena duha.

Unuka pokojnog Mandele, Nandi unijela je malo opuštenosti u atmosferu osvrnuvši se na pripovjedačke kvalitete svog "tatamkhulua" (djeda). "Volio je priče u kojima se mogao našaliti na svoj račun", podsjetila je, ali je bio i "strog djed, sklon stezi kako bi nas pripremio za život".

"Nedostajat ćeš nam tatamkhulu. Nedostajat će nam tvoj strogi glas kad nisi bio zadovoljan nama, nedostajat će nam tvoj smijeh..."

Čak su i afrički čelnici za govornicom posegnuli za uobičajenim komplimentima, pa je predsjednica Malavija Joyce Banda istaknula da su "svi bili zaljubljeni u Mandelu", što je skup popratio pljeskom.

Nekoliko svjetskih uglednika, poput princa Charlesa, bivših francuskih premijera Lionela Jospina i Alaina Juppea te britanskog poduzetnika Richarda Bransona i slavne TV voditeljice Oprah Winfrey uspjelo je ući na taj skup na kojemu su prevladavali Južnoafrikanci.

Ova je svečanost bila puno manja od međunarodne komemoracije održane u utorak na stadionu u Sowetu kamo je došlo stotinjak svjetskih čelnika, među kojima i američki predsjednik Barack Obama koji je odao počast "orijašu povijesti".

U JAR-u je sve zastalo na nekoliko sati, koliko je trajao ukop kojega je početak prenosila državna televizija a mogao se pratiti na golemim videozaslonima. Mnoge trgovine su bile zatvorene, što nije uobičajeno u ovo predbožićno vrijeme.

Uz Mandelin grob u kojemu već počivaju njegovi roditelji i troje djece, bilo je tek 450 ljudi, najbliža rodbina i prijatelji.

Ovime je završena desetodnevna komemoracija i odavanje počasti tvorcu "južnoafričkog čuda", ukidanja aparthejda bez građanskog rata. Njegov golem ugled koji je uživao u crnačkom stanovništvu koje je izveo na slobodu, dodatno je porastao za njegova predsjedničkog mandata od 1994. do 1999. koji je završio u znaku oprosta bjelačkoj manjini.

"Nijednog časa nisam posumnjao da ću u vječnost ući s osmijehom na usnama", napisao je Mandela 1997.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:58