HIROŠIMA I NAGASAKI

FOTO: NESAGLEDIVE POSLJEDICE JEDNE OD NAJVEĆIH TRAGEDIJA U POVIJESTI Samo jedna bomba ubila je 140.000 ljudi, a evo što je ostavila iza sebe

 
 Profimedia, Sciencephoto RM, AKG,

Zvono je u 8.15 minuta odjeknulo u ponedjeljak Hirošimom, 73 godine nakon prvog napada atomskom bombom u povijesti, na početku komemorativne svečanosti na kojoj je gradonačelnik oštro upozorio na porast nacionalizma u svijetu.

Oko 50.000 ljudi, uključujući preživjele, premijera Shinza Abea i predstavnike više od 80 država, okupilo se na komemoraciji žrtvama prve upotrebe nuklearnog naoružanja protiv ljudi.

Nebo je bilo vedro 6. kolovoza 1945. kad je u 8.15 američki bombarder B-29 Enola Gay bacio na grad atomsku bombu Little Boy koja je istog dana i sljedećih tjedana usmrtila 140.000 ljudi.

"Ako čovječanstvo zaboravi povijest ili se prestane suočavati s njom, mogli bismo počiniti veliku grešku. Zato moramo nastaviti govoriti o Hirošimi", rekao je gradonačelnik Kazumi Matsui.

"Napori oko uništavanja nuklearnog oružja moraju se nastaviti", naglasio je. "Neke zemlje otvoreno su nacionalističke i osuvremenjuju svoj nuklearni arsenal, oživljavajući napetosti smirene krajem Hladnog rata", kazao je Matsui.

Fotogalerija: Posljedice atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju

Premijer Shinzo Abe upotrijebio je manje oštar ton u govoru u kojem su se ponovno pojavile japanske kontradikcije na temu nuklearnog oružja.

Prošle godine Japan je odlučio ne potpisati Međunarodni ugovor o zabrani atomskog oružja, pridružujući se nuklearnim silama koje ga nisu potpisale pozivajući se na sjevernokorejsku prijetnju.

"Zadnjih godina postalo je očito da postoje razlike među zemljama oko načina na koje se pristupa smanjenju nuklearnog oružja", izjavio je Abe ne pozivajući se izravno na taj tekst.

"Naša zemlja želi strpljivo raditi na tome da postane most između dviju strana i predvodi napore međunarodne zajednice" prema denuklearizaciji, dodao je on.

Tri dana nakon Hirošime, druga atomska bomba Fat Man bačena je na grad Nagasaki. Japan je kapitulirao 15. kolovoza, otvorivši put završetku Drugog svjetskog rata.

Barack Obama došao je u Hirošimu u svibnju 2016., što je bio prvi posjet tom mjestu nekog aktualnog američkog predsjednika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 14:46