DRAMA NA JUŽNOM POLU

FOTO: NI AUSTRALCI NE MOGU DO RUSKOG BRODA, ZAROBLJENE 74 OSOBE 'Ići ćemo po njih helikopterom'

Nakon neuspjelih pokušaja da se do ruskog broda probiju ledolomci, najavljena je evakuacija helikopterom.
 AFP

SYDNEY - Australski ledolomac Aurora Australis odustao je od prvog pokušaja da se probije do ledom okovanog ruskog broda na Antartkici, javljaju australski mediji u ponedjeljak.

Australski brod odustao je nakon samo dvije nautičke milje probijanja kroz led i vratio se na otvoreno more. "Led je postao predebeo da ga probijemo. Debljina leda je dva metra s metrom snijega povrh toga i masa je vrlo kompaktna", kazao je Murray Doyle.

FOTO: PETI DAN ZAROBLJENI U LEDU 74 osobe na ruskom brodu čekaju pomoć australskog ledolomca

Kapetan je rekao i da postoji opasnost da jak jugoistočni vjetar odnese odlomljeni led oko i iza broda i blokira ga. "Vjetar gura tu istu masu iza nas. Postoji mogućnost da nas okruži i onda ne bismo bili od pomoći nikome. Bio sam u ledu i prije i znam po iskustvu kad se treba maknuti. Nisam želio da naš brod postane dio problema, umjesto rješenja", kazao je Doyle.

Ruski brod Akademik Šokalski od utorka je zarobljen u ledu, stotinjak nautičkih milja istočno od francuske znanstvene baze Dumont d'Urville na Antarktici. Tri ledolomca su mu se uputila u pomoć, ali dva, francuski i kineski, već su prije morala odustati jer njihovi kapaciteti za lomljenje leda nisu bili dovoljni da bi mogli stići do ruskog broda. U subotu, kineski Snježni zmaj stigao je na samo sedam nautičkih milja od ruskog broda, ali se morao okrenuti zbog debljine leda.

U međuvremenu su ruske vlasti objavile da će najveći dio ljudi s Akademika Šokalskog pokušati evakuirati helikopter koji posjeduje kineski ledolomac. 'Donesena je odluka da se 52 putnika i četvero članova posade evakuira helikopterom s kineskog broda Xue Longa, pod uvjetom da to dozvole vremenski uvjeti', stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova, piše AFP.

Pritom se ne navodi kada bi i na koji način bilo evakuirano preostalih 18 ljudi.

Na brodu se trenutno nalaze 74 osobe, znanstvenici, turisti i posada.

Kapetan Aurore Australis obavijestio je kolege na Šokalskom o situaciji. "Oni su u redu, nemaju nikakvih problema", kazao je. Hoće li krenuti u eventualno još jedan pokušaj da se probije do ruskog broda, Doyle će odlučiti nakon što se poboljša vidljivost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:04