EL SALVADOR

FOTO: NIŠTA OD MJERA SOCIJALNOG DISTANCIRANJA Pogledajte nevjerojatne prizore iz zatvora u jednoj od najopasnijih zemalja svijeta

 
 AFP PHOTO / EL SALVADOR'S PRESIDENCY PRESS OFFICE

Vlasti u srednjeameričkoj zemlji El Salvadoru u subotu su ignorirale uvedene mjere socijalnog distanciranja te su natjerale zatvorenike zatvora Izalco da sjede jedni pored drugih, piše Daily Mail.

Predsjednik Nayib Bukele (38) naredio je 24-satnu izolaciju zatvora u kojima se nalaze članovi bandi. Bukele je rekao da će vođe bandi poslati u samicu nakon što su u petak u El Salvadoru zabilježena 22 ubojstva.

"Nema kontakta s vanjskim svijetom. Trgovine će ostati zatvorene, a sve se druge aktivnosti obustavljaju do daljnjega. Vođe bandi ići će u samicu", napisao je Bukele na Twitteru.

FOTOGALERIJA: El Salvador uveo 24-satnu karantenu u zatvor Izalco

Bukele je rekao da će "maksimalna sigurnosna" izolacija biti na snazi dok policija istražuje 22 ubojstva. Glasnogovornik policije rekao je da je to najveći broj ubojstava koji je zabilježen u jednom danu od prošlog lipnja, mjeseca kada je Bukele preuzeo dužnost predsjednika.

El Salvador se do prije nekoliko godina mučio s problemom moćnih uličnih bandi i imao je najveći broj ubojstava po glavi stanovnika u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Broj ubojstava pao je nakon što je Bukele došao na vlast, a tijekom proteklih nekoliko mjeseci bilo je dana kada nije bilo zabilježeno nijedno ubojstvo.

El Salvador je uveo neke od najstrožih mjera za borbu protiv koronavirusa u Sjevernoj i Južnoj Americi. Zemlja je karantenu uvela 22. ožujka i kažnjavala njezino kršenje. Organizacije za zaštitu ljudskih prava bore se protiv strogih mjera i osporile su neka zatvaranja. Ustavni sud El Salvadora naredio je da se neke ilegalno privedeni osobe imaju pustiti. Bukele cijelo ovo vrijeme brani postupke policije i njezino pravo da pritvara ljude koji krše karantenu te da ih potom u nju vraća.

"Vlasti moraju razmotriti da postoji situacija neformalnog zaposlenja o kojem mnogi ovise te da nisu u prilici pridržavati se mjera karantene u vlastitom domu", rekla je Celia Medrano, direktorica programa u organizaciji za zaštitu ljudskih prava Cristosal iz San Salvadora.

Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins, osam je ljudi u El Salvadoru do sada preminulo od Covida-19, a ta je zemlja zabilježila 298 pozitivnih na koronavirus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 18:40