NOVI DETALJI >> ZAVRŠENA POTRAGA ZA NESTALIMA

FOTO Norveški monstrum Breivik policiji je odmah nakon uhićenja rekao: Završio sam

 AFP

>> NOVO << 15:22 Norveška policija objavila je da je obustavila potragu za nestalima na otoku Utoya, mjestu krvavog masakra prošloga petka u kojem je poginulo 68 osoba, uglavnom mladih.





Policija nije navela mijenja li se broj poginulih, nakon što je potraga za nestalim završena.

15:18 Prve riječi Andersa Behringa Breivika nakon uhićenja bile su: Sada sam gotov.

Informacija je to koju su objavili norveški mediji navodeći anonimni izvor. Monstrum koji je u dva napada ubio 76 ljudi, uhićen je dvije minute nakon dolaska policije na otok Utoya.

Prema riječima Haavarda Gaasbakka, voditelja istraživačkog tima, kada su inteventne snage stigle na otok policajci su počeli trčati prema jugu odakle su čuli pucnjavu.

Trčali su približno 300 do 350 metara, a kada su se približili pucnjavi povikali su: 'Policija, naoružani smo'. Petorica policajaca potom su ušla u šumu.

- Najednom se napadač našao pred nama, a njegove ruke bile su u zraku - ispričao je Gaasbakk.

OSLO - Zatvor Ila landsfengsel u Baerumu, nedaleko od Osla, mogao bi postati novi dom Andersa Behringa Breivika , monstruma s Utoye.

Breivik, radikalni desničar, priznao je odgovornost za dvostruki napad koji je odnio 76 života prošlog petka u Norveškoj.

Nakon izlaska pred sud, Breivik je optužen za terorizam, zbog čega bi mogao iza rešetaka provesti iduću 21 godinu, ali norveške vlasti razmišljaju i o podizanju optužnice za zločine protiv čovječnosti. Njegov odvjetnik tvrdi kako je Breivik mentalni bolesnik , ali optužba tu tvrdnju odbacuje.

Opet, Anders Breivik bi mogao završiti i u zatvoru Halden, drugom najvećem ali najsigurnijem u Norveškoj. Uvjeti u kojima žive zatvorenici vjerojatno su najbolji na svijetu - imaju televizore u ćelijama, imaju studio te se mogu baviti glazbom, mogu vježbati penjanje, čuvari ne nose vatreno oružje...

Pogledajte kako izgleda luksuzni zatvor Halden u Norveškoj

Razlog ovom pristupu je uvjerenost norveškog sustava kako se kaznom ništa ne postiže te su naglasak stavili na rehabilitaciju.

Hoće li to biti moguće u Breivikovom slučaju samo će vrijeme pokazati, ali za sada je jedno sigurno - prva četiri tjedna Breivik će provesti u ćeliji , potpuno sam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:07