SUSRET NAJMOĆNIJIH

FOTO Obama i Cameron u Washingtonu: O Afganistanu, Siriji i svjetskoj krizi uz hot dog

 AFP PHOTO/Mandel NGAN

Vrlo poseban odnos, koji Washington i London rado naglašavaju, još jednom je bio u prvom planu kada su danas ujutro osvanule prve fotografije posjete britanskog premijera SAD-u. Nasmijani, prisni i pričljivi, David Cameron i Barack Obama na košarkaškoj utakmici u saveznoj državi Ohio činili su se poput dvojice bezbrižnih prijatelja , a ne lidera dviju najmoćnijih zemalja svijeta koji se još jednom našao usred rastućih međunarodnih napetosti.

Barack Obama pokušavao je svome britanskom kolegi prenijeti sve čari njegovog omiljenog sporta košarke, ali čini se da “dečku s Etona” Cameronu ipak ostaje draži kriket, a umjesto hot-doga poslijepodnevni čaj.

Zajednički nastup

Ipak, poruka njihovog prijateljskog druženja, kao i Obamina neočekivana gesta da Camerona povede na izlet u Ohio svojim predsjedničkim zrakoplovom Airforce One , je jasna: na međunarodnoj političkoj sceni Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države nastupaju zajednički. Uoči dva važna sastanka međunarodnih sila - onih okupljenih u grupaciji najvećih - G8, koji se uskoro sastaju u Chicagu i skorog okupljanja članica NATO-a, za Camerona i Obamu trodnevni susret ipak je više od prijateljskog druženja.

Ozbiljno i važno

Agenda je, prema Cameronovim riječima “ozbiljna i važna”; dvije države sa suprotnih strana Atlantika još se nisu niti oporavile od financijskih udaraca i izdataka za oružanu borbu protiv terorizma, a nove opasnosti već vrebaju sve izrazitijim ključanjem nevolja u Siriji i neizvjesnim napetostima između Izraela i Irana.

Upravo navedeni problem, uz dogovor o potpunom povlačenju vojnih trupa iz Afganistana u iduće dvije godine, bit će tema sutrašnjeg sastanka dvaju državnika u Ovalnom uredu Bijele kuće.

Britanski premijer se na neobičan način zahvalio Amerikancima na toploj dobrodošlici, našalivši se:

“Vrlo mi je neugodno stajati ovdje znajući da su moji preci prije 200 godina pokušali spaliti Bijelu kuću. Vidim da je ovoga puta puno bolje osigurana. Očito ništa ne prepuštate slučaju kada smo mi Britanci u pitanju”, našalio se Cameron.

Dvojica državnih vođa potvrdili su da je povezanost SAD-a i Britanije “jača nego ikada”, a Obama ju je nazvao “jednom od najvećih alijansi koje su ikada postojale u svijetu”. Istovremeno će sastanak održati ministri vanjskih poslova Hillary Clinton i William Hague.

Nakon zajedničke konferencije za novinare, David Cameron i supruga Samantha posjetit će američke školarce.

Obavezni Ground Zero

Navečer slijedi gala zabava u Bijeloj kući, na kojoj će američki predsjednik ugostiti stotine uglednih Britanaca i Amerikanaca, među kojima su i jedan od najpoznatijih britanskih poduzetnika Sir Richard Branson, britanski igrač golfa Rory McIlroy te glumac Hugh Bonneville koji u seriji Downton Abbey, koja je osvojila i SAD, tumači ulogu grofa Granthama. Za glazbu je zadužen omiljen sastav Cameronovih Mumford and Sons i Obamin favorit John Legend.

Prije sutrašnjeg povratka u London, Cameron će se u New Yorku i Newarku susresti s gradonačelnicima te odati počast žrtvama terorističkog napada na World Trade Centre u njujorškom Ground Zero.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:40