'TAJ TUŽAN DAN JE STIGAO'

FOTO: OLUJNI VJETROVI RAZORILI JEDNU OD NAJPOZNATIJIH PRIRODNIH ATRAKCIJA Pojavila se u mnogim filmovima, no danas je više nema...

 REUTERS / Twitter

VALLETTA - Olujni vjetrovi srušili su Azurni prozor, zadivljujuću prirodnu stjenovitu formaciju na obali malteškog otoka Gozo, objavili su tamošnji mediji u srijedu.

Znali smo iz geoloških izvješća da je ta znamenitost oštećena prirodnom korozijom i da bi se ovo moglo dogoditi, rekao je premijer Joseph Muscat. "Taj tužan dan je stigao", objavio je na Twitteru.

Azurni prozor je bila velika stijena s prirodnim lukom u sredini, zbog čega je i dobila takvo ime.

FILE PHOTO: Tourists walk on the Azure Window, a 50 metre high rock arch, at Dwejra Point cliffs on the west coast of the Maltese island of Gozo September 23, 2016. REUTERS/Darrin Zammit Lupi/File photo MALTA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN MALTA
REUTERS

Zadivljujući oblik stovren je prije nekoliko tisuća godina urušavanjem dvije vapnenačke pećine.

Azurni prozor pojavio se kao prirodna scenografija u nekoliko filmova i u popularnoj televizijskoj seriji Igra prijestolja.

Prije nešto više od godinu dana odlomio se dio stijene, što je bio znak koliko je formacija krhka i nagovještaj njezina skorog urušavanja.

U pokušaju da odgode neizbježno, malteške su vlasti u siječnju uvele kazne za osobe koje se po penju po stijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:25