KRVAVI POHOD

FOTO Ovo je monstruozni ubojica Breivik snimljen kako maše oružjem samo par minuta prije pokolja u Oslu

RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ABC NYHETER/SCANPIX NORWAY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS -- NORWAY OUT Screengrab taken from ABC Nyheter's website on September 15, 2011 shows a surveillance video in central Oslo displaying bombman Anders Behring Breivik, disguised as a police officer, walking away on July 22, 2011 from the car containing the bomb and waving a pistol. AFP PHOTO / ABC NYHETER/SCANPIX NORWAY
 AFP PHOTO / ABC NYHETER/SCANPIX NORWAY

OSLO - S kacigom na glavi i pištoljem u ruci, prekriven zaštitnim odijelom i prerušen u policajca Anders Breivik se okreće kako bi provjerio ulicu iza sebe. Prije samo nekoliko minuta je postavio bombu kućne izrade, koja će u centru Osla odnijeti šest života i raniti desetke ljudi. A onda će krenuti prema Utoyi i počiniti pokolj kojeg će Norveška, ali i cijeli svijet, pamtiti još dugo vremena.

Kako prolazi vrijeme od njegova uhićenja, jer Breivik se sam predao, izvire sve više podataka o ovom masovnom ubojici, a među istima se pojavila i ova snimka s nadzorne kamere, koja ga pokazuje potpuno spremnog za krvavi pohod. Pištolj koji drži u ruci, kao i provjeravanje ulice, govori da je bio spreman na vatreni okršaj na samim ulicama glavnog grada Norveške.

Pogledajte fotografiju Andersa Breivika samo nekoliko minuta prije eksplozije u Oslu

Do tog sukoba nije došlo i snažna eksplozija potresla je Oslo 22. srpnja i odnijela živote šestero ljudi, a ranila desetke drugih. Bomba, kasnije će se ustanoviti kućne izrade, postavljena ispred samog sjedišta norveške vlade bila je samo distrakcija od pravog cilja, otoka Utoye udaljenog dvadesetak kilometara dalje. Zbunjene snage reda nisu na vrijeme reagirale, a Anders Breivik, ultra-desničar, sat vremena je neometano ubijao djecu na otoku . Jedna od njegovih žrtava od metaka se sakrila među tijelima svojih prijatelja.

Kada se konačno pojavila policija Breivik je spustio oružje . Na policajce nije htio pucati. Snage reda će ga kasnije vratiti na Utoyu gdje će im sistematski, potpuno smireno, pokazati kako je počinio masovno ubojstvo , uvjeren kako je njime barem dijelom spriječio prodor Muslimana u Europu.

Istraga će kasnije pokazati kako je bombu sastavio koristeći vlastiti posao kao paravan za nabavku potrebnih kemikalija. Službe sigurnosti su zamijetile kupnju, ali su ga zbog njegove mirne prošlosti odlučile ignorirati.

Breivik je trenutno u zatvoru i čeka suđenje. Maksimalna kazna koju može dobiti je 21 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:02