DJELO KIPARA RAMA SUTARA

FOTO: OVO JE NOVA NAJVEĆA STATUA NA SVIJETU - KIP JEDINSTVA Gradio se 33 mjeseca, u radovima je sudjelovalo 3.400 građevinaca i 250 inženjera

 
Kip jedinstva
 Amit Dave / REUTERS

U Indiji je danas otkrivena najveća statua na svijetu, Kip jedinstva, čija je izgradnja stajala 430 milijuna dolara, a trajala je gotovo tri godine. Statuta je dvaput viša od njujorškoga Kipa slobode.

Kip koji je podignut u zapadnoj indijskoj državi Gujarat, visok je 182 metra, izgrađen od bronce i čelika, a predstavlja borca za neovisnost Indije Sardara Vallabhbhaija Patela. Danas se obilježava 142. godišnjica njegova rođenja.

Spomenik je otkrio indijski premijer Narendra Modi na čiju inicijativu je izgrađen, s ciljem da se ponovo brendiraju "zaboravljeni" lideri.

"Patel je želio da Indija bude snažna, čvrsta, oprezna i prilagodljiva nacija i mi radimo na tome", rekao je Modi na današnjoj svečanosti otkrivanja statue.

Njezinu izgradnju financirale su vlada, državne tvrtke i ostale institucije, a za njezino potpuno dovršenje bila su potrebna 33 mjeseca. U radovima je sudjelovalo 250 inženjera i 3400 građevinskih radnika.

Statuu Patela odjevenog u tradicionalnu indijsku nošnju, s dhotijem (posebnom vrstom šala) preko ramena, čini 210.000 prostornih metara cementa, 25.000 tona čelika i 1700 tona bronce.

Osmislio ju je renomirani indijski kipar Ram Sutar, a izgradila tvrtka Larsen i Toubro.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:01