KORONAVIRUS

FOTO: 'OVO NIJE LOŠE, OVO JE GROZNO' U New Yorku u 36 sati umrlo više od 1000 ljudi, bolnice su pretrpane, a medicinsko osoblje u nevjerici

 
Prizori iz New Yorka
 AFP / Profimedia

New York, američka savezna država najteže pogođena koronavirusom, u srijedu je zabilježila najveći broj umrlih u jednom danu, njih skoro 800, a čak su i iskusni liječnici i medicinske sestre šokirani brzinom kojom su pacijenti umirali.

Njujorški guverner Andrew Cuomo je objavio da je u jednom danu u njegovoj državi preminulo 770 ljudi, dok je u susjednom New Jerseyu Covidu-19 podleglo njih 275. Radi se o rekordnim brojkama umrlih u jednom danu u obje države.

Reuters u četvrtak javlja da se broj oboljelih samo u državi New York približio 150.000. Najveći broj zaraženih u gradu New Yorku zabilježen je u Queensu, gdje ima čak 26.204 slučajeva, u Brooklynu sa 21.580 slučajeva te u Bronxu sa 16.419 slučajeva. Staten Island je zabilježio 5.102 slučajeva zaraze.

"Svaki broj ima lice. Virus je napao ranjive i nemoćne i naša dužnost kao društva je zaštititi ranjive", kazao je Cuomo koji je naredio da se u državi New York zastave spuste na pola koplja.

Liječnici i sestre govore da ne umiru samo stariji pacijenti koji već pate od nekih drugih bolesti pa su naizgled dobro da bi ubrzo bili na rubu smrti, već da se to događa i mlađima.

"Pacijenti izgledaju dobro, osjećaju se dobro i odjednom više ne reagiraju. Paranoična sam, ne usudim se izaći iz njihove sobe", prepričava sestra Diana Torres iz bolnice Mount Sinai u New Yorku, gradu koji je epicentar pandemije u SAD-u.

Sveukupno je u SAD-u virusom SARS-CoV-2 zaraženo 430.000 ljudi.

Usprkos crnim brojkama, Cuomo tvrdi da je sveukupno gledajući trend pozitivan. Guverner navodi pad broja hospitalizacija i druge podatke koji ukazuju da New York "izravnava krivulju" i donekle preuzima kontrolu glede stope zaraze.

Fotogalerija: Evakuacija oboljelih od koronavirusa u New Yorku

No, kako je rekao, broj umrlih će rasti u skupini kritično bolesnih pacijenata koji su na respiratorima.

'Loše vijesti nisu samo loše, zapravo su grozne. Broj smrtnih slučajeva neprestano se povećava i nastavit će rasti kad preminu oni koji su već dugo vremena u bolnicama. Što duže je netko na respiratoru, to je manja vjerojatnost da će se oporaviti', rekao je.

SAD trenutno broji gotovo 14.800 umrlih.

Prema modelu Instituta za ispitivanje i procjenu pri Sveučilištu u Washingtonu, od koronavirusa bi moglo umrijeti oko 60.000 Amerikanaca, 26 posto manje nego što se predviđalo ranije.

Na uznemirujućim fotografijama iz New Yorka vidi se kako se pacijenti koji boluju od koronavirusa i vreće s tijelima preminulih ukrcavaju na autobuse iz bolnica u New Yorku, gdje je tijekom proteklih 36 sati, od utorka ujutro do srijede navečer, preminulo više od 1000 ljudi.

Smrtonosni Covid-19 nastavlja se širiti u New Yorku, gdje su bolnice prepune, a ponestaje i potrebne medicinske opreme.

Fotografije kaosa u Brooklynu prikazuju zdravstvene radnike koji voze vreće s tijelima preminulih iz bolničkih šatora u rashladne kamione koji vrše ulogu mrtvačnica. Fotografije su snimljene u medicinskom centru Wyckoff Heights u Brooklynu.

Daily mail piše i o fotografijama snimljenima ranije ovog tjedna, na kojima se vidi kako su pacijenti koji boluju od Covida-19 ukrcani na nosila, a zatim u posebnim autobusima za evakuaciju postavljeni gotovo jedan na drugoga.

Takve evakuacije pacijenata događaju se kako bi se rasteretilo prenapučene bolnice u epidentru pandemije u SAD-u.

Mnogi zaraženi su u ponedjeljak i utorak stigli u medicinski centar Montefiore Wakefield Campus u Bronxu. Onamo su premješteni iz Einstein Campusa, bolnice Wyler i bolnice Montefore u Bronxu, a evakuacija je obavljena specijalnim autobusom.

Na fotografijama se vidi kako pacijenti leže jedan iznad drugoga, uz medicinsko osoblje koje je s njima u autobusu.

Cuomo je jučer naredio da se zastave u gradu postave na pola koplja u čast onima koji su umrli od koronavirusa.

Najavio je da će broj zaraženih i umrlih sigurno još rasti, no ističe da je dobro da se stopa bolesnika primljenih u bolnice smanjuje, što pokazuje da mjere socijalnog distanciranja funkcioniraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:27