PAKAO NA ZEMLJI

FOTO Ovo su logori smrti u Sjevernoj Koreji: Zatvorenici će umrijeti od gladi, ili će ih ubiti stražari

Postojanje logora smrti sjevernokorejske vlasti demantiraju, no procjenjuje se kako je u njima 200 tisuća zarobljenika

Iako sjevernokorejske vlasti demantiraju njihovo postojanje, satelitske snimke otkrivaju do sada neviđene detalje koncentracijskih logora u kojima je, prema nekim izvještajima, zarobljeno više od 200 tisuća građana, piše Daily Mail .

Muškarci, žene i djeca prisiljeni su raditi sedam dana u tjednu te jesti 'štakore, žabe, zmije i insekte' pa čak i vlastiti izmet kako ne umrli od gladi. Satelitske su snimke ranije bile zamućene, no sada nove detaljne fotografije snimljene iz svemira otkrivaju sporne lokacije, ali isto tako i njihov značajan rast. Stručnjaci smatraju kako se deseci tisuća zatvorenika unutar kampova vrlo često odvode od doma ili s ulica zbog 'političkih zločina'.

- Više od polovice zatvorenika umrijet će od gladi ili nepravilne prehrane dok će druga polovice podlegnuti fatalnim bolestima koje vladaju tim užasnim mjestima. To će se dogoditi samo ako nisu ubijeni pri mučenju ili streljanu ili kamenovanju od strane Kim Jong Ilovih nasilnih stražara - navode bivši zatvorenici.

Jedna od fotografija pokazuje zatvorenički kamp Yodok koji prema procjenama drži 50 tisuća sjevernokorejskih građana i skriven je u planinama, oko 112 kilometara od Pyongyanga.

Kang Chol Hwan u logoru je završio sa svojom obitelji kada je imao svega devet godina. Okrivljeni su za politički zločin.

- Nismo imali hrane. Jeli smo sve što nam je palo pod ruku - od štakora do insekata. Morali smo pronaći način za preživljavanje. Iako se to dogodilo prije mnogo vremena kada sad pogledam fotografije užasna se sjećanja samo vrate i vidim sve što sam preživio. Logor izgleda mnogo većim. Vidim da su postavljene nove stražarske kućice stoga vjerujem da ima i više zatvorenika - ispričao je Kand za CBN news.

Kang je u Yodoku proveo 10 godina prije nešto je 1992. godine pobjegao u Kinu i napisao knjigu o svojim iskustvima, 'The Aquarium of Pyongyang' (Akvariji Pyongyanga).

Pretpostavlja se kako je Kang prvi zatvorenik koji je svijetu otkrio postojanje Yodoka.

- Jedna od stvari koju najviše pamtim jest kako su čuvari bez razloga ubijali zatvorenike. I sam sam svjedočio brojnim pogubljenjima - navodi Kang.

Udruga za ljudska prava Amnesty International usporedila je fotografije kampova snimljene prije 10 godina s najnovijima i utvrdila kako su povećali svoje kapacitete. Također, opisala ih je kao 'pakao na Zemlji'.

- Vanjski svijet sigurno ne zna što se događa u njima jer vrlo malo informacija dolazi iz njih - zaključio je Sam Zarifi, čelnik AI-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 15:46