DRAMA NA ODMETNUTOM POLUTOKU

FOTO: PALE PRVE ŽRTVE NA KRIMU Ruski vojnici pucali na ukrajinske: Dvoje mrtvih!

Skupina naoružanih osoba u vojničkim uniformama bez oznaka napala je vojnu bazu u Simferopolju na Krimu, u kojoj se, unatoč današnjoj aneksiji tog poluotoka Rusiji, i dalje nalazi ukrajinska vojska
 AFP

>>> NOVO 22:21 Baza u Simferopolju, u kojoj je u utorak došlo do pucnjave, nije jedina vojarna u kojoj i dalje ima ukrajinskih vojnika. Guardianova je novinarka pokušala doći do baze u gradu Bahčisaraju, no čim se približila njezinom ulazu, pojavili se uniformirani i dobro naoružani muškarci, vjerojatno pripadnici proruskih samoobrambenih snaga, te su joj zaprijetili da će pucati ako ne napusti područje.

Kasnije je telefonski razgovarala sa zapovjednikom ukrajinske mornarice Aleksandrom Krotovim, koji je s 14 drugih vojnika u bazi zatočen već 19 dana. 'Ako izađemo, nećemo se smjeti vratiti, to je jasno', rekao je Krotov, koji se pojadao da im militanti brane slobodu kretanja po dvorištu. 'Jedino na WC smijemo, ali pod oružanom pratnjom', kaže.

U blizini baze stacionirano je nekoliko vojnika, koji u dvorište ne smiju ući, jer im to brane militanti, ali kažu da se ne žele udaljiti jer kolegama nastoje dati moralnu podršku. Priznaju da nemaju pojma što će se sljedećih dana dogoditi i kako će krimske vlasti reagirati na njihovu prisutnost. Inače, veći dio 'običnih' vojnika proteklih je tjedana prebjegao na prorusku stranu.

-----------------------

21:43 Krimski premijer Sergej Aksjonov, inače poznat po nadimku Goblin, odbacio je tvrdnju ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka da konflikt na tom poluotoku prelazi iz političke u vojnu fazu. 'Nijedan ukrajinski vojnik neće ući na teritorij Krima, takva opcija ne dolazi u obzir. Svi prilazi Krimu su blokirani od strane naših samoobrambenih jedinica tako da nijedan ukrajinski vojnik neće stupiti na naše tlo. To nije ni teoretski moguće, a kamoli u praksi. Kijev nas samo pokušava zastrašiti, to im je u krvi, ali zapravo nam ne mogu ništa', rekao je Aksjonov.

GANGSTER, BOKSAČ I POLITIČKI LUZER Tko je Goblin, Putinova produžena ruka na odmetnutom Krimu?

Osvrnuo se i na poziv Kijeva svojim građanima na mobilizaciju. 'Ma to oni samo blefiraju. Siguran sam da ni ukrajinski narod, a ni kijevska vlast ne žele ulaziti u bitku s nama na Krimu. Nikome ne bih preporučio da poziva na mobilizaciju jer to neće rezultirati ničim dobrim. Neće nas nitko pokoriti na našem vlastitom tlu, a oni u Kijevu bi se trebali urazumiti prije nego što bude prekasno', upozorio je Aksjonov, koji tvrdi da ukrajinski radikali sve ovo rade radi vlastite promocije. 'Oni su spremni na sve, prave su krvopije, ali uvjeravam vas, ništa od toga', rekao je.

-----------------------

21:32 Rusi i proruske snage na Krimu i dalje inzistiraju da su pucnjavu započeli ukrajinski vojnici, odnosno snajperisti. Tvrde da su oni samo odgovorili u samoobrani te da je u pucnjavi poginuo jedan pripadnik samoobrambenih snaga Krima, a da je jedan njegov kolega ozlijeđen.

Ukrajinci pak tvrde da su sve započeli proruski militanti, koje prozivaju da su oteli jednog od zapovjednika baze u Simferopolju Andrija Andrjušina kako bi ga koristili kao živi štit u operaciji preuzimanja kontrole nad bazom.

Jedan je ukrajinski vojnik dao svoju verziju o tome kako je uopće došlo do kaosa u bazi: 'Jedan naš promatrač bio je na krovu te je gledao što se događa. Pogođen je u vrat i rame. Čujem da je sada na operaciji. Drugi naš promatrač bio je na tornju na parkiralištu. Ubili su ga. Osobno nisam vidio kako je do toga došlo, ali čujem da leš još nisu uklonili. Čuo sam i da predstavnici Ruske Federacije i Krimskih samoobrambenih snaga tvrde da je i jedan njihov pripadnik ubijen, a jedan drugi ranjen. Mi nismo uzvratili vatru. Mi nismo pucali', ispričao je vojnik čije ime nije objavljeno.

U međuvremenu, BBC izvještava da je na području Jalte otet šef lokalne ispostave ukrajinske kontraobavještajne službe. Do zuba naoružane osobe strpale su ga u crni mercedes i odvezle u nepoznato.

-----------------------

SIMFEROPOLJ - Skupina naoružanih osoba u vojničkim uniformama bez oznaka napala je u utorak vojnu bazu u Simferopolju na Krimu, u kojoj se, unatoč današnjoj aneksiji tog poluotoka Rusiji, i dalje nalazi ukrajinska vojska.

PUTIN U RUSKOM PARLAMENTU 'Krim je oduvijek bio dio Rusije'

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Vladimir Seleznjov izjavio je za CNN da je najmanje jedan ukrajinski vojnik ozlijeđen. 'Počela je pucnjava. Ima ozlijeđenih. Najmanje je jedan ukrajinski vojnik ranjen', rekao je Seleznjov, napominjući da ukrajinski vojnici, koji su čuvali stražu u dvorištu, nisu bili naoružani te da su stajali s rukama na leđima.

Nedugo potom stigla je informacija da je jedan ukrajinski vojnik u čitavom metežu izgubio život. Riječ je o mlađem časniku Kakurinu, dok je njegov zapovjednik kapetan Fedun dobio metak u vrat i ruku.

Seleznjov je kasnije za Ukrajinsku pravdu rekao da su svi vojnici u simferopoljskoj bazi pohapšeni te da su im dokumenti i novac oduzeti. 'Izveli su ih van, postrojili i oduzeli im oružje', rekao je. Na službenoj web stranici ukrajinske vlade objavljeno je da je jedan od zapovjednika u bazi, pukovnik Andrij Andrjušin, zarobljen.

FOTOGALERIJA: Napad na ukrajinsku vojnu bazu na Krimu

Ruska strana tvrdi da je na pripadnike 'samoobrambenih snaga Krima' netko iz baze zapucao snajperom te da su oni zapucali isključivo kako bi zaštitili same sebe.

BBC-jev dopisnik u Simferopolju kaže da mu je jedan svjedok rekao da je puškaranje krenulo nakon što su u bazu dojurila dva automobila bez registarskih pločica. Objavio je i fotografiju na kojoj se vidi kako su pripadnici proruskih samoobrambenih snaga formirali ljudski lanac ne bi li udaljili novinare i druge nepozvane od baze.









Drugi novinar BBC-ja u glavnom gradu Krima tvrdi da su u kasnim poslijepodnevnim satima pred bazom viđeni pripadnici paravojnih proruskih snaga kako čuvaju stražu te da su očito preuzeli kontrolu nad njom.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk nakon vijesti o pucnjavi zatražio je od svog ministra obrane da hitno pokuša organizirati sastanak sa svojim ruskim, britanskim i američkim kolegama.

'Konflikt na Krimu prešao je iz političke u vojnu fazu. Danas su ruski vojnici počeli pucati na ukrajinske vojnike. To je ratni zločin', kazao je Jacenjuk, čije riječi prenosi Reuters. Prije današnjeg incidenta, na Krimu je ispaljeno tek nekoliko rafala u znak upozorenja, no žrtava nije bilo.

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je da od danas daje dozvolu svim ukrajinskim vojnicima na Krimu da koriste oružje. 'Takav je potez nužan za njihovu samoobranu i zaštitu života', stoji u priopćenju ministarstva.

Inače, ukrajinsko i rusko ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju su, na dan krimskog referenduma, postigli sporazum prema kojemu će Moskvi odane snage sve ukrajinske vojne baze deblokirati do 21. ožujka, kako bi Ukrajincima dale slobodan prolaz za povlačenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:58