PROMICANJE DIJALOGA

FOTO: PAPA FRANJO STOPAMA BENEDIKTA XVI. U Istanbuluposjetio Aju Sofiju i Plavu džamiju

 AFP

ISTANBUL - Papa Franjo u subotu se kratko pomolio u glasovitoj Plavoj džamiji u Istanbulu, drugog dana svog pohoda Turskoj, što je novi znak njegove želje za promicanjem međuvjerskog dijaloga u muslimanskoj zemlji u susjedstvu s Irakom i Sirijom u kojoj bjesni rat.

Sveti Otac je, poput njegova prethodnika Benedikta XVI. prije osam godina, zaključio svoj posjet carskoj džamiji sagrađenoj u 17. stoljeću za vladavine osmanlijskog sultana Ahmeta I., "klanjanjem u šutnji", objavio je Vatikan.

Jorge Bergoglio je u pratnji velikog istanbulskog muftije Rahmija Yarana koji je molio, kratko kontemplirao zatvorenih očiju i sklopljenih ruku.

"Bio je to lijep trenutak međuvjerskog dijaloga", rekao je poslije predstojnik tiskovnog ureda Svete Stolice otac Federico Lombardi. "Dogodila se ista stvar kao i prije osam godina s Benediktom XVI.".

Papa Franjo se zatim uputio u kratak posjet bazilici Aji Sofiji dok su se nedaleko čuli mujezinovi pozivi na molitvu.

Svetog Oca je ispred ovih dvaju spomenika kulture dočekalo jedva tisuću ljudi, što svjedoči o veoma strogim mjerama sigurnosti turskih vlasti i o nevelikom interesu Turaka, većinom muslimana, za Papin posjet.

Papa Franjo će tijekom poslijepodneva u katedrali Svetog Duha predvoditi misu za malu kršćansku zajednicu u Turskoj koja ima jedva 80.000 vjernika što žive među više od 75 milijuna muslimana.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU - Papa u Aji Sofiji i Plavoj džamiji

Kako navodi Sveta Stolica, Papa bi mogao iskoristiti ovaj posjet za susret s predstavnicima tisuća kršćana izbjeglih iz Iraka i Sirije koji su se sklonili u najveći turski grad bježeći pred ratom i džihadističkom prijetnjom.

Papa je odmah nakon dolaska istaknuo "plemenite napore" turskih vlasti koje su primile gotovo dva milijuna izbjeglica iz tih dviju zemalja.

Prvog dana pohoda Turskoj Sveti Otac je izrazio žaljenje zbog "žestokog progona" i "neljudskih postupaka" prema kršćanima u tim zemljama, osudivši terorizam i fundamentalizam.

Usto je podsjetio da su vlasti dužne štititi vjerske slobode "dajući ista prava" svim građanima, bez obzira na vjersku pripadnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:31