KAOS U ĆELIJI

FOTO: POGLED U ZLOGLASNI ZATVOR PUN ISIS-ovih DŽIHADISTA Hrpa muškaraca leže jedan na drugome, svi su mršavi, bolesni ili ozlijeđeni

 
 FADEL SENNA / AFP / Profimedia

Nakon kaosa do kojeg je došlo kada je Turska pokrenula ofenzivu protiv kurdskih snaga u Siriji, strahuje se se da će opasni zatvorenici koji su se nekad borili za Islamsku državu naći na slobodi.

Radi se o zatvorenicima koji su u Siriju stigli iz raznih zemalja koje ih više ne žele primiti natrag, a ne žele niti da se ti zatvorenici nađu na slobodi.

Nekad opasni zatvorenici smješteni su u loše osigurane zatvore. Primjerice, zatvor u sirijskom Hasakehu u koji su ušli fotoreporteri AFP-a prepun je zatvorenika osumnjičenih da su pripadnici ISIS-a, a tamo žive nagurani u ćelije i leže jedan na drugima. U kakvim uvjetima žive, lako je zaključiti samo po fotografijama. Iznimno su mršavi, izgledaju poput kostura, većinom su svi bolesno... Mnogi imaju i štake ili ruke i noge u zavojima.

Članovi Sinaja prisegnuli novome vođi ISIS-a

Podružnica Islamske države s egipatskog poluotoka Sinaja prisegnula je novome vođi kojega je skupina imenovala nakon smrti Abu Bakra al-Bagdadija, objavljeno je u subotu iz podružnice.

Članovi podružnice IS-a sa Sinaja, koji su pokrenuli pobunu protiv egipatske države, objavili su fotografije dvadesetak boraca kako stoje među drvećem uz natpis na kojemu stoji da su se zakleli na vjernost Abu Ibrahimu al Hašemiju al Kuraišiju.

Kuraiši je u četvrtak imenovan vođom grupe u audio poruci kojom je potvrđena Bagdadijeva smrt. Zavjetovao se na osvetu Sjedinjenim Državama.

Američke specijalne snage ubile su Bagdadija u napadu na sjeverozapadu Sirije.

lslamska država neprestano je od ožujka, otkako je izgubila i posljednji značajan dio teritorija u Siriji, pribjegavala gerilskim napadima, a nakon Bagdadijeve smrti preuzela je odgovornost za razne napade u više zemalja. Sukob na Sinajskom poluotoku eskalirao je pošto je 2013. godine vojska srušila predsjednika Mohameda Mursija iz Muslimanske braće.

Egipatske kopnene i zračne snage početkom prošle godine pokrenule su veliku ofenzivu na Sjeverni Sinaj. Na tom se području nastavljaju vojne operacije i napadi militanata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:42