DOBRO OPREMLJEN, ALI SPOR

FOTO: POJAVILE SU SE PRVE FOTOGRAFIJE INTERIJERA VLAKA KIM JONG-UNA Sjevernokorejski vođa putuje u maksimalnom komforu, a na raspolaganju ima...

 
 KCNA / REUTERS

Pojavile su se prve fotografije interijera zeleno-žutog vlaka kojim je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u ponedjeljak nenajavljeno stigao u Kinu na sastanak s predsjednikom Xi Jinpingom, piše Daily Mail.

Taj je vlak već dugi niz godina omiljeno prijevozno sredstvo obitelji Kim. Naime, s njim je Kimov otac Kim Jong-il došao u Kinu 2000. godine kako bi se sastao s tadašnjim predsjednikom Jiang Zeminom.

Prema pisanju južnokorejskih medija, vlak je 2009. godine sadržavao čak 90 blindiranih vagona, a s njim su putovala dva vlaka - jedan ispred i jedan iza - kako bi osigurala da se Kimovom vlaku ništa neće dogoditi.

Vlak je navodno iznimno težak te zbog toga ne može ostvariti veliku brzinu. Prema navodima Daily Maila, prosječna mu je brzina 60 kilometara na sat. Putnici u vlaku, ako je suditi prema fotografijama, uživaju u velikom komforu te na raspolaganju imaju velike količine alkohola.

North Korean leader Kim Jong Un waves from a train as it leaves Dandong railway station, China, in this still image from video released by KRT on March 29, 2018.  KRT/via REUTERS TV   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NORTH KOREA OUT. - RC1115096C90
KRT / REUTERS

North Korean leader Kim Jong Un meets with the head of the Chinese Communist Party's international affairs department Song Tao as Kim's wife Ri Sol Ju looks on, on a train in Dandong, China, in this still image from video released by KRT on March 29, 2018.  KRT/via REUTERS TV   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NORTH KOREA OUT. - RC1651733D00
KRT / REUTERS

North Korean leader Kim Jong Un shakes hands with the head of the Chinese Communist Party's international affairs department Song Tao as Kim's wife Ri Sol Ju looks on, on a train in Dandong, China, in this still image from video released by KRT on March 29, 2018.  KRT/via REUTERS TV   ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NORTH KOREA OUT. - RC1B6EBB9600
KRT / REUTERS

Ruski dužnosnik Konstantin Pulikovski, koji je s Kim Jong-ilom 2001. godine putovao u Moskvu, otkrio je da je vlak bio pun vina Beaujolais. Drugi je pak ruski dužnosnik rekao da je se vlak tijekom svog putovanja za Moskvu opskrbljivao živim jastozima.

Kim Jong-un je prethodno koristio vlak kako bi putovao po Sjevernoj Koreji. U jednom videu iz 2015. godine Kim je prikazan kako sijedi u konferencijskoj sali s bijelim zidovima i laptopom.

Teško je procijeniti koliko se Kimov vlak promijenio u odnosu na dane kada ga je koristio njegov otac Kim Jong-il. Stariji Kim je navodno tijekom svojih putovanja priređivao raskošne večere i tulume s karaokama pa se pretpostavlja da je nešto od te infrastrukture još uvijek prisutno u vlaku.

Mediji su u više navrata izvještavali da Kim Jong-un voli konzumirati luksuzne švicarske sireve, šampanjca marke Cristal i konjak marke Hennessy.

Kim Jong-il navodno je koristio vlak kao primarno prijevozno sredstvo za putovanja u Kinu, Rusiju i istočnu Europu zato što je mrzio letjeti zrakoplovom. S druge strane, Kim Jong-un nema nikakvih problema s letenjem, što dokazuje činjenica da je tijekom studija često putovao po svijetu.

The Washington Post piše da je posjet Kim Jong-una Kini 2018. godine podosta sličan istom putovanju na koje se 2000. godine otisnuo njegov otac Kim Jong-il. Obojica su u Kinu došla nenajavljena te su se potom sastala s kineskim predsjednikom. U oba slučaja se put u kinu dogodio prije najavljenog susreta s Južnom Korejom.

Kad smo kod toga, prema pisanju AFP-a, Sjeverna i Južna Koreja sastat će se 27. travnja u južnokorejskoj Kući mira u Panmunjomu. Kim Jong-un postat će tako prvi sjevernokorejski čelnik koji će stupiti na južnokorejsko tlo od kraja rata dvaju Koreja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 23:47