PRIVATNA CEREMONIJA

FOTO: POKOPALI URNU S PEPELOM FIDELA CASTRA Nakon devet dana žalovanja Kuba se oprostila od revolucionara i dugogodišnjeg diktatora

 Ivan Alvarado / REUTERS

Uz ispraćaj tisuća ljudi pepeo bivšeg kubanskog predsjednika Fidela Castra prošao je gradom Santiagom do groblja Santa Ifigenia gdje je pokopan u krugu najbližih. Njegovi su ostaci položeni devet dana nakon što je preminuo.

Skromni ispraćaj bio je zatvoren za javnost, no novinarka Al Jazeere izvijestila je s mjesta događaja da su na privatnu ceremoniju na groblju ušli članovi Castrove obitelji i državni dužnosnici koji su bili bliski bivšem kubanskom lideru.

Prilikom polaganja urne u 1000 kilometara udaljenoj Havani odana je počast uz 21 ispaljeni plotun. Pogreb se nije prenosio direktno, kako je ranije najavljeno, već će na televiziji biti naknadno prikazan.

"Nije bilo govora. Bilo je vrlo jednostavno. Urna s pepelom je položena u zemlju u nazočnosti obitelji, vlade i dužnosnika", kazala je francuska ministrica okoliša Segolene Royal, jedna od rijetkih visokih stranih dužnosnika koja je došla na pogreb. Ona je zbog toga bila izložena salvi kritika s brojnih strana, uz ocjenu da "joj nedostaje mjera ukusa, lucidnost i poštovanje za neosporne žrtve njegova režima".

Na svečanosti održanoj u subotu navečer okupilo se više desetaka tisuća ljudi, a aktualni predsjednik, Raul Castro, poručio je okupljenima: ‘Pred posmrtnim ostacima Fidela kunemo se da ćemo štititi domovinu i socijalizam.’ Među uzvanicima su se našli i lideri Venezuele, Nikaragve i Bolivije.

Mlađi brat slavnog Fidela također je informirao okupljene da će podnijeti Nacionalnoj skupštini zakon kojim se predviđa da se nikakav kult ličnosti ne gradi oko njega. Prema želji pokojnog kubanskog lidera, njegovo se ime i lik neće koristiti kao naziv institucija, trgova, parkova, avenija, ulica ili drugih javnih mjesta, te se u njegovu spomen neće podizati spomenici, biste, kipovi i drugi slični oblici odavanja počasti.

Pepeo Fidela Castra položen je kraj mauzoleja Josea Martija, junaka kubanske nezavisnosti iz 19. stoljeća čime završava devet dana žalosti na Kubi.

Njegovi su ostaci stigli u Santiago nakon četverodnevnog putovanja u glavnom gradu Havani uz povike ljudi: ‘Živio Fidel!’ i ‘Ja sam Fidel!’ Na pogreb, kako je prethodno i najavila, nije došla Castrova sestra Juanita Castro koja od 1965. živi na Floridi.

Agencije podsjećaju na njezinu izjavu kako osjeća tugu zbog smrti brata, ali da se više nikada neće vraćati na Kubu, optuživši Fidela da je Kubu pretvorio u "ogroman zatvor okružen vodom".

Castro je bio prisiljen odstupiti s vlasti zbog bolesti crijeva ustupivši je mlađem bratu trenutnom predsjedniku Raulu Castru prvo privremeno 2006. a potom i konačno 2008. Kuba nije objavila uzrok njegove smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:27