KAO IZ DRUGIH VREMENA

FOTO: POTPUNI KAOS NA MAĐARSKOJ GRANICI Novi proboj ograde, policija baca suzavac, čuje se pucnjava, nastala je panika, 300 ozlijeđenih, stiže vojska!

 AFP

>>> NOVO 21:29 Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je u srijedu ocijenio "neprihvatljivim" postupanje mađarskih snaga reda s migrantima.

"Ogorčen sam načinom kako se postupa s izbjeglicama i migrantima, to je neprihvatljivo", rekao je glavni tajnik UN-a na konferenciji za novinare.

On je odgovarao na pitanje o sukobima s migrantima mađarskih snaga reda koje su ih pokušale spriječiti da prijeđu granicu.

Više desetaka migranata je uspjelo u srijedu početkom večeri ući na mađarski teritorij iz Srbije. Mađarska vlada je obznanila da je 20 policajaca ozlijeđeno u tim sukobima.

Ban je podsjetio da je posljednjih dana kontaktirao s nekoliko europskih čelnika, među kojima s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, pobornikom tvrde linije prema migrantima, kako bi naglasio "potrebu rješavanja tog problema uz poštivanje međunarodnih konvencija o izbjeglicama i humanitarnih zakona". Dodao je da mu je Orban rekao da će postupiti najbolje što može.

Glavni tajnik UN-a je ponovo rekao da se "s osobama koje bježe od rata i progona, mora postupati suosjećajno, te da im treba pružiti pomoć i zaklon, iako sve zemlje suočene s tom krizom imaju unutrašnjih problema". Naglasio je da je to poruka koju ponavlja čelnicima Europe i Azije.

---------------------------------------------------------------

20:20 Najmanje je 300 ozlijeđenih u današnjim incidentima na srpsko-mađarskoj granici. Među njima je 30 djece i beba, javlja RTS .

---------------------------------------------------------------

18:39 Agencija Reuters javlja da su prema granici sa Srbijom počela pristizati vojna vozila tipa Humvee, opremljena strojnicama.

---------------------------------------------------------------

18:14 Prema informacijama RTS-a, u žestokim je sukobima ozlijeđeno najmanje 20 mađarskih policajaca te još desetak izbjeglica.

---------------------------------------------------------------

17:45 Kako javlja RTS , nakon 17 sati više od tisuću izbjeglica iznova je probilo ogradu na mađarskoj granici. Mađarski su policajci iznova bacili suzavac, a zbog činjenice da je dio suzavca bačen i na srpsku stranu, Beograd je Budimpešti uputio najoštriji prosvjed.

Reporter RTS-a na mjestu događaja javlja da se i puca, da izbjeglice bježe u svim smjerovima te da ima ozlijeđenih, među kojima je navodno i novinarka RTS-a koju je pretukla mađarska policija.

Oko hiljadu migranata ponovo probilo ogradu. Mađarska policija baca suzavac, puca, javlja reporter RTS-a. Migranti beže u svim pravcima, ima povređenih među koji je novinarka RTS-a koju je pretukla mađarska policija.

Mađarska je nešto ranije u srijedu izvijestila Srbiju da je naredila zatvaranje graničnog prijelaza Röszke-Horgos između dvije zemlje na 30 dana, nakon što su u tom području izbili sukobi između migranata i policije, potvrdilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova. Mađarske su vlasti također pozvale Srbiju da reagira na migrante koji su "napali" mađarsku policiju na granici.

"Skupina vrlo agresivnih migranata ne prestaje napadati mađarsku policiju s kamenjem i komadima betona. Ovaj napad dolazi sa srbijanskog teritorija i stoga odlučno pozivam svog srbijanskog kolegu da zatraži od svojih vlasti da smjesta djeluje protiv ove agresivne skupine migranata", izjavio je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijarto za javnu televiziju.

---------------------------------------------------------------

15:30 - Izbjeglice koje su dan i noć provele na 'ničijoj zemlji' na graničnom prijelazu Horgoš iznenada su pohrlile prema obližnjem prelazu Horgoš 2, a onda je jedna grupa probila glavnu ogradu. No, tu se zadržala zbog velikog broja pripadnika mađarske policije s druge strane, piše Blic .

Mađarska policija je upotrijebila vodene topove i suzavac kako bi spriječila migrante u naumu. Suzavac im nije bio od pomoći jer je vetar puhao u njihovom pravcu, te se vratio na njih.

Prostor iznad granice nadlijeću i helikopteri, javio je reporter Tanjuga.

Policija je migrante napala suzavcem i vodenim topovima

---------------------------------------------------------------

Izbjeglice koje su stigle da mađarske granice sa Srbijom su, zbog nemogućnosti da je pređu uslijed odluke mađarskih vlasti da je zatvore, formirali vlastiti kamp pored ograde kod graničnog prijelaza Horgoš.

Mađarska je odlučna te izbjeglice neće pustiti preko granice, a srpska im policija im zabranjuje da se u skupinama odvajaju i slobodno kreću.

Kako bi se izbjegli novi pokušaji ilegalnih i krajnje opasnih ilegalnih prelazaka granice, srpska je policija odlučila okupiti izbjeglice u jednu veliku grupu te ih odvesti u prihvatni centar u Kanjiži.

Iz Kanjiže izbjeglice se počinju autobusima prebacivati na granični prijelaz u Šidu.





Tisuće ljudi naguravalo se na ograde s bodljikavom žicom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:47