SLIJEDI DUGA OBNOVA

FOTO: PRIZORI HORORA U SKOPLJU U nezapamćenoj oluji uništene su cijele ulice

 Maja Zlatevska / Hanza Media, Reuters /

Danas je u Makedoniji dan žalosti zbog pogibije 21 osobe u nevremenu koje je pogodilo tu zemlju, a Vlada je istovremeno proglasila izvanredno stanje u regiji Skoplja i Tetova.

U velikom nevremenu koje je u subotu navečer i tijekom noći na nedjelju pogodilo Skoplje, osim poginulih osoba više od 1000 ljudi je evakuirano, za šestero se još uvijek traga, a nastala je i ogromna materijalna šteta, piše Al Jazeera Balkans.

Tijela žrtava pronađena su u nedjelju ujutro u različitim dijelovima Skoplja, a neke od poginulih osoba utopile su se u automobilima koje su poplave odnijele s cesta na obližnja polja.

Što se materijalne štete tiče, oštećene su cijele ulice, kuće, razbijeni su automobili, a građani su počeli s čišćenjem krša koji je nastao usred poplava. Brojne kuće su još uvijek poplavljene i nemaju struje pa je u pomoć je tijekom operacije čišćenja pozvana i vojska.

Koliko je bila jaka oluja, pokazuje i objava Hidrometeorološkog zavoda iz kojeg navode da su u Skoplju su u dva sata pale 93 litre vode po četvornom metru, što je prosjek za čitav kolovoz. U nekim dijelovima makedonske prijestolnice razina vode dosegnula je metar i pol, prenijeli su lokalni mediji.

U prigradskim naseljima veliki broj građana noć je proveo izvan svojih poplavljenih kuća u strahu od novih padalina i nevremena, javio je iz Skoplja reporter Al Jazeere Zoran Kosanović:

- Odjednom je došao veliki val vode, blata i šuta, sličilo je na more, voda je stalno rasla. Kada je stigla do razine kreveta, bilo je strašno.

Jučer smo došli ovdje, ekipe su pomagale, sve je dobro organizirano, mogu reći najbolje - kazala je Gordana Atanasovska iz naselja Stajkovci.

Jasmina Jovanova iz istog naselja je dodala:

- Padala je kiša, ali smo se tješili da nije to prvi put. Pokušali smo dekama spriječiti prodor vode, ali nismo uspjeli. Kad je val naišao, nekako smo se izvukli na tavan i tako smo se spasili - rekla je Jasmina za Al Jazeeru.

Nadležni u Skoplju odbacili su odgovornost za posljedice nevremena, ali mogu se čuti i ocjene da je sve moglo rezultirati znatno manjom štetom da nije bilo neplanske gradnje kuća, da nisu ogoljena okolna brda i da su na vrijeme očišćeni odvodni kanali, javlja reporter Al Jazeere.

Gradske vlasti su na izvanrednoj sjednici odlučile da obiteljima žrtava pomognu sa po 5.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:15