POVIJESNA ODLUKA

FOTO: 'PROGLAŠAVAM VAS SADA SUPRUGAMA ZA CIJELI ŽIVOT' Kalifornija opet legalizirala gay brakove

 AFP

SAN FRANCISCO - Dva dana nakon povijesnih odluka Vrhovnog suda SAD-a o homoseksualnim brakovima, pravosuđe je u petak nakon petogodišnje pauze ponovno uvelo bračne zajednice istospolnih osoba u Kaliforniji, što stupa na snagu odmah te su se prva vjenčanja održala tijekom večeri.

"Proglašavam vas sada suprugama za cijeli život", kazala je kalifornijska ministrica pravosuđa Kamala Harris vjenčajući Kristin Perry i Sandy Stier u gradskoj vijećnici San Francisca uz aplauz bližnjih.

Službeno vjenčanje tog para prvo je za homoseksualce u Kaliforniji unazad pet godina.

Kalifornija je bila jedna od prvih američkih saveznih država koja je legalizirala homoseksualni brak u lipnju 2008. Približno 14.000 gay parova tada je sklopilo brak. No, šest mjeseci kasnije, na referendumu je usvojen "Prijedlog 8" kojim je brak rezerviran za heteroseksualne parove.

Za zaštitnike prava homoseksualaca počela je tada duga sudska bitka protiv Prijedloga 8, koji je savezni sudac ocijenio protuustavnim 2010., što je dvije godine kasnije potvrđeno u prizivu.

U očekivanju odluke Vrhovnog suda SAD-a po tom pitanju, prizivni sud je prekinuo praksu vjenčanja.

No, u srijedu, Vrhovni sud je ocijenio da skupina branitelja Prijedloga 8 nije za to zakonski ovlaštena te je stoga predmet vraćen kalifornijskoj jurisdikciji.

U petak je prizivni sud, dakle, ukinuo suspenziju, odobrivši sklapanje brakova bez odgode u Kaliforniji.

Odluku je smjesta popratilo sklapanje brakova Kristin Perry i Sandy Stier u San Franciscu te Paula Katamija i Jeffa Zarrilla u Los Angelesu, podnositelja tužbe u sudskoj bitci protiv Prijedloga 8.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:04